Търговците задължени да приемат стари телефони

1595
Търговците задължени да приемат стари телефони

Ако искате да изхвърлите стария си мобилен телефон, най-близкият търговец на такива стоки ще е длъжен да го приеме. Това следва от промени в европейската директива за електронните и електрическите отпадъци. По нея днес се очакваше да постигнат съгласие Европейската комисия и парламент.

Търговците на електроуреди и електроника ще са длъжни да приемат обратно изхвърлените артикули, дори клиентът да не ги е купил от тях, предвиждат новите правила, в чиято подготовка активно участва българският евродепутат от ДПС проф. Владко Панайотов.

Те имат не само екологични, но и икономически цели - от електронните и електрическите отпадъци могат да бъдат извличани ценни метали и други скъпи ресурси. Т.нар. "малки отпадъци" вкючват всичко, което е по-късо от 20 сантиметра и в което може да се включи кабел или батерия - например зарядни устройства, електрически четки за зъби, електрически крушки.

Важна промяна е, че държавите няма да са длъжни да събират минимум 65 на сто от продадените за определен период уреди, а - според компромисното предложение в дискусиите - 85 на сто от реално изхвърления отпадък. Остава открит въпросът как се измерва неговото количество.

Опонентите на комисията посочиха, че източноевропейците употребяват уредите е по-дълго отколкото в Западна заради по-ниската си покупателна способност.

Променената директива предвижда облекчени процедури за регистрация на фирмите за преработка на отпадъците, като за това ще има единни европейски правила, а е не 27 национални системи.

Операторите които събират електронни и електрически отпадъци ще имат право на финансова помощ. Те ще бъдат сертифицирани и ще участват в схеми, които да покриват разходите по събирането на отпадъците и предаването на производителите за преработка.

Производителите на електроуреди и електроника ще са длъжни да посочват каква част от цената на стоките им е предназначена за разходи по събиране и рециклиране.

Източник: в. Труд

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg