Почти символична е промяната в цените на едро през първата седмица на февруари спрямо последната на януари. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Най-голямо е увеличението при зелето - с 14.6% до 55 стотинки за кг на едро. В края на януари то е струвало 48 ст.

Морковите също вървят нагоре - увеличението при тях е с 9.6 на сто до 80 ст. за кг на едро. Оранжерийните домати и краставици поскъпват съответно с по 4.8 процента.

Традиционно ябълките също поскъпват - на едро те са вървели по 95 ст. при 88 ст. в края на януари. Подобна е тенденцията и при мандарините, портокалите и кивито, но изменението в цените им е незначително.

За сметка на това бананите поевтиняват, но с малко - едва с 0.6% до 1.79 лв. за кг на едро.

При варивата се отчита поскъпване - зрелият фасул се е търгувал с 4.1% по-скъпо до 2.29 лв. за кг, а лещата с 4.5% - до 2.09 лв. за кг на едро.

Най-скъпо се е продавало брашното в София, Благоевград и Монтана - по 82-84-86 ст. за кг, а най- евтино във Враца - 46 ст. за кг на едро.

Източник: в. Труд