Ватиканът на слънчеви батерии

294
Ватиканът на слънчеви батерии

Ватиканът отправя екологично послание към света. Слънчева енергия скоро ще захранва огромната зала за аудиенции “Павел Шести”. Монтажът на слънчеви панели върху покрива на сградата вече започна. Те ще осигуряват светлина и топлина за внушителното здание.

Наложителният ремонт на големия покрив на залата съвпадна с монтажа на 2 700 слънчеви панели. Подновената конструкция ще преобразува енергията от слънцето в електричество, достатъчно за осветлението, отоплението или охлаждането на аудиториума с 6 300 седящи места.

За две седмици с тази инсталация ще се избегне отделянето на 210 тона въглероден диоксид, което се равнява на 70 тона гориво.

Германска компания е дарила слънчевите панели за проекта на папа Бенедикт XVI. С минимална поддръжка инсталацията може да работи в продължение на 25 години. Тя няма да промени особено облика на залата “Павел Шести”, която е издигната през 1969 г. и е считана за относително модерна постройка. Германските конструктори смятат, че южното й разположение и климатът на Рим са прекрасен източник на светлина, необходима за фотоволтовите клетки.

Слънчевият проект във Ватикана не е единствената екоинициатива на Бенедикт XVI. През ноември стартира проект за залесяване. Крайната му цел е Ватиканът да се превърне в първата държава, която свежда до нула годишните си емисии на вредни газове.

Източник: БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg