Най-голямата застрахователна компания в света щатската American International Group Inc. (AIG) обяви, че ще набере средства в размер на 12.5 млрд. долара в следващите месеци, за да попълни капиталовата си база, предава AP.

Цената на акциите на AIG падна със 7.4%, до 41.45 за брой в четвъртък вечерта, след като компанията разкри, че има нужда от свежи средства и отчете загуба в размер на 7.81 млрд. долара за първото тримесечие.

Капиталът ще бъде набран на два етапа като през първия се очаква компанията да събере 7.5 млрд. долара, посредством предлагането на обикновени акции и дялове, които ще включват инструменти с подчинен дълг и договори, които изискват притежателите им да закупят акции на AIG на бъдеща дата.

Citigroup Inc. и JPMorgan Chase & Co. ще организират предлагането, за което компания все още не е обявила начална или крайна дата.

След това AIG планира да набере дошълнителни 5 млрд. долара, посредством предлагането на ценни книжа с фиксирана доходност.

Базираната в Ню Йорк AIG обяви 7.81 млрд. лева загуба, или 3.09 долара загуба на акция, за първото тримесечие на 2008 г., в сравнение с 1.58 долара печалба на акция, или 4.13 млрд. долара положителен резултат, за същия период на миналата година. Застрахователят отчете загуба от повече от 5 млрд. долара през последното тримесечие на 2007 г.

Анализаторите, интервюирани от Thomson Financial, прогнозираха средно загуба в размер на 76 цента на акция за първото тримесечие.