AIG ще продаде подразделението си за международно животозастраховане на MetLife за около 15.5 млрд. долара, информира Reuters. Това е втората голяма сделка на AIG в рамките на една седмица.

MetLife обяви днес, че ще плати на AIG 6.8 млрд. долара в брой и около 8 млрд. долара под формата на акции за подразделението American Life Insurance Co (Alico).

Основаната през 1921 г. Alico е базирана в Уилмингтън, Делауеър и продава животозастрахователни полици и пенсионни продукти на 19 милиона клиенти в 54 страни.

Сделката ще помогне на MetLife, която вече е най-големият животозастраховател в САЩ и Мексико, да разшири дейността си в световен мащаб.

MetLife ще получи тласък на дейността си в Япония, която е вторият най-голям животозастрахователен пазар в света.

Alico също така ще подсили позициите си в Европа и ще влезе в челната петица в много от развиващите се пазари в Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Латинска Америка.

От MetLife очакват сделката да увеличи оперативната печалба на акция на компанията за 2011 г. с 45 цента до 55 цента.

Силните позиции на Alico в Япония също така обаче обвързват съдбата на MetLife с едно застаряващо общество, над което виси огромен публичен дълг.

Сделката идва след като AIG постигна споразумение за продажбата на азиатското си животозастрахователно подразделение American International Assurance (AIA) на британската Prudential за 35.5 млрд. долара. Това беше и най-голямата застрахователна сделка в историята.

Сделките за AIA и Alico ще позволят на AIG да върне на правителството на САЩ около 31.5 млрд. долара в брой. Компанията се очаква да върне още от получените 182.3 млрд. долара държавни средства след време, когато продаде дяловете си в Prudential и MetLife.

Бордовете на директорите на AIG и МetLife са одобрили сделката, която се очаква да бъде финализирана до края на 2010 г.

Акциите на AIG поскъпваха с 2.2% до 28.70 долара за брой в предпазарната търговия, докато книжата на MetLife отчитаха ръст от 1.3% до 39.43 долара.