American International Group Inc. (AIG), публикува третата си поредна тримесечна загуба, което отрезви инвеститорите надяващи се, че проблемите на с инвестициите на ипотечните пазари отшумяват.

Акциите на AIG е паднаха близо 8% в следборсовата търговия.

Най-големият застраховател в света понесе обща загуба от 5.36 млрд. долара през второто тримесечие след загуби в размер на 5.56 млрд. долара, или 3.62 млрд. долара, след данъци от т. нар. CDS (credit default swaps) и отписа 6.08 млрд. долара, или 4.02 млрд. след данъци, от стойността на други инвестиции.

CDS са застрахователните полици за защита на облигационерите от неизпълнение по дълговите книжа. През последните три тримесечия, AIG е изгубила повече от 25 млрд. долара, преди данъци, от CDS, и повече от 15 млрд. долара от други инвестиции.

Финансови институции, които залагат на силно рискови ипотечни ценни книжа, бяха разпродадени от началото на кредитната криза. Когато ипотеки, стоящи в основата на тези ценни книжа, не се изплащат редовно, стойността на инвестициите пада, което принуждава компании като AIG да и обезценяват.

Някои анализатори смятат, че AIG може да има още загуби занапред.

AIG отчете загуба от 5.36 млрд. долара от април до юни, или 2.06 на акция. През същия период на миналата година дружеството бе с печалба от 4.28 млрд. долара, или 1.64 на акция.

С изключение на еднократните елементи, загубата на акция достига до 51 цента – далеч от очакванията на анализатори за печалба от 63 цента.

Акциите на застрахователя паднаха с 2.25 долара, или 7.7%, до 26.84 долара снощи, след края на редовната сесия.