Акциите на животозастрахователната компания AIA Group Ltd. затвориха с ръст от 17% в цената при първия ден от търговията си на Хонконгската фондова борса, след най-голямото публично предлагане в историята на града, информира Bloomberg.

Акциите на базираната в Хонконг AIA, които бяха предложени от щатския застраховател American International Group Inc. в IPO на стойност 17.8 млрд. долара, поскъпнаха до 23.05 хонконгски долара. Цената на акциите от IPO-то беше 19.68 хонконгски долара за брой. Хонконгският основен индекс Hang Seng, който се състои от 45 компании, приключи деня с понижение от 0.5%.

Главният изпълнителен директор на AIG Робърт Бенмош продаде 58-процентов дял в AIA, чиято дейност се разпростира на 15 азиатски пазара. AIG ще използва част от набраните средства, за да върне част от получените 182.3 млрд. долара от правителството на САЩ по време на кризата.

Над 2 млрд. акции на AIA бяха изтъргувани днес. Най-високата и най-ниската цена беше 23.15 хонконгски долара и 21.80 хонконгски долара, съответно.

Цената на акциите от IPO-то на AIA и определи пазарна стойност в размер на 30.6 млрд. долара.

По цена на затваряне в първия ден от търговията на AIA стойността на компанията възлиза на 277.6 млрд. хонконгски долара (35.8 млрд. долара). Това е малко повече от предложените за AIA 35.5 млрд. долара от британската Prudential Plc през февруари. Сделката се провали, след като бордът на AIG отхвърли намалената оферта на Prudential в размер на 30.4 млрд. долара.