Акциите на най-големия световен застраховател American International Group Inc. регистрираха най-голямото си понижение от две десетилетия насам през вчерашния ден, след като компанията обяви, че средствата, отделени за хеджиране на активите с фиксирана доходност, са намалели до 4.88 млрд. долара, или четири пъти над очакванията.

Изпълнителният директор на компанията Мартин Съливан заяви през октомври, че загубите от кризата на ипотечните пазари най-вероятно няма да са толкова жестоки, колкото най-песимистичните прогнози.

Със задълбочаването на кризата на финансовите пазари обаче това излага компанията на сериозни рискове, както и бъдещето на Съливан като неин ръководител, коментират специалистите.

Акциите на American International Group Inc. се понижиха с 12% вчера до ниво от 44.74 долара за брой, по време на вчерашната им търговия на щатските пазари.

През изминалата година бяха сменени ръководителите на водещи инвестиционни банки, като Citigroup Inc. и Merrill Lynch & Co., именно заради подценяването на кризата на ипотечните пазари.

Пазарните наблюдатели прогнозират, че е доста възможно същата съдба да сполети и ръководителя на най-голямата световна застрахователна институция.

Спадът на акциите на AIG доведе до намаляването на пазарната капитализация на компанията с около 30% до момента.

Намаляването на хеджиращите инструменти се очаква да доведе до спад в печалбата на компанията през четвъртото тримесечие. През третото тримесечие на изминалата година печалбата на компанията отбеляза спад от 27%.