Акциите на най-голямата световна застрахователна компания - American International Group, регистрираха значително повишение след старта на борсовата търговия в САЩ, след като анализатор от Citi Investment Research направи положителни коментари за застрахователния сектор.

Според Джошуа Шенкър наскорошният песимизъм относно развитието на застрахователния пазар е бил пресилен, като той проявява признаци на изчерпаност.

Това с пълна сила важи за акциите на най-големия щатски застраховател - AIG, които от началото на годината са отбелязали понижение от близо 55%.

След положителните коментари акциите на застрахователя отбелязаха повишение от близо 12.8% по време на щатската си търговия. Те достигнаха цена от 28.11 долара за брой, след като приключиха в петък при ниво от 25.07 долара за брой.

Наблюдаваната в САЩ криза на ипотечните пазари се прехвърли и върху акциите на финансовите и застрахователните компании.

Последните загубиха огромна част от своята пазарна капитализация, което ги прави "относително евтини", според Шенкър.

Положителното настроение се подкрепи и след изнесените по-рано резултати на Bank of America. От банката отчетоха понижение от 41% в печалбата си, но тя се оказа над средните очаквания на анализаторите. Това инициира значително повишение от над 10% в акциите на компанията.