Акциите на румънските застрахователни компании, листвани на Букурещката фондова борса, отчетоха значителни понижения през първата половина на годината, информира Ziarul Financiar.

Книжата на Agras, Asirom, Ardaf и Astra, които са единствените местни застрахователни компании, търгуващи се на фондовата борса, са се обезценили средно с 49% за първото полугодие.

Цената на акциите на Agras Vienna Insurance Group е паднала с 53% от началото на годината. Пазарната капитализация на компанията е намалял наполовина до 11 млн. евро.

Основната като акционерно дружество през 1992 г. Agras Vienna Insurance Group оглавяваше пазара в сектора на земеделското застраховане няколко години поред.

Компанията отчита почти 176 000 евро загуба през първото тримесечие на тази година, която се дължи основно на изплащане на застрахователни искове и на разходи свързани с инвестиционна дейност.

Акциите на Asirom Vienna Insurance Group, която се търгува на алтернативния пазар на Букурещката фондова борса, наречен RASDAQ, са се обезценили с 55%, от 0.79 до 0.35 леи за брой, за първите шест месеца на годината.