Алианц България взе два приза на Годишните награди “Застраховател на годината" и “Пенсионно осигурително дружество на годината”.

ПОД „Алианц България“ получи наградата за Пенсионноосигурително дружество на 2010 г. в категорията допълнително доброволно пенсионно осигуряване. „Тази награда е великолепна оценка за труда и усилията, положени от всички нас. Вярваме, че тя ще ни даде още по-силен стимул да работим все така успешно и отговорно. Към края на 2010 г. в доброволния пенсионен фонд се осигуряват 233 000 души, а активите на фонда достигнаха 263 млн. лева”, коментира София Христова – изпълнителен директор на ПОД Алианц България.

За трета поредна година ЗАД Алианц България Живот беше удостоен с приза Застраховател на 2010 г. в категорията животозастраховане. “Тази награда е изключително ценна и е доказателство, че с успешното развитие на предлаганите продукти и каналите за продажби ние отговаряме на нуждите на пазара. През 2010 г. Алианц България Живот затвърди лидерската позиция на пазара с брутен премиен приход в размер на 52 млн. лв., което представлява ръст от 5,4%. Брутните технически резерви на компанията достигнаха 220,9 млн. лв.” – коментира Андрей Александров – изпълнителен директор на ЗАД Алианц България Живот.

Организатори на наградите са Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, Фондация „Проф. Д-р Велеслав Гаврийски“ и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Победителите бяха определени от експертно жури, съставено от представители на трите институции - организатори на събитието, на базата на обективни показатели като: пазарен дял, технически резултат, коефициент на доходност, коефициент на рентабилност на застрахователната дейност, коефициент на платежоспособност, дял на техническите резерви в брутния премиен приход, коефициент на разходите и др.

Само преди месец клиентите на Алианц България също отличиха компанията, като й определиха първото място в класацията “Любима марка на българския потребител за 2010 г. в категорията “Застрахователи”. „Всички тези награди, които получава Алианц България са доказателство за удовлетвореността на нашите клиенти и стабилността на компанията. Хората избират любимите си марки по лични убеждения. Основен критерий в избора е до колко компанията е отговорила точно, коректно и лоялно на нуждите им.” – коментира Андрей Александров.

Новият приз тази година „Пенсионноосигурително дружество на годината 2010" също е с три подкатегории - „Най-добро ПОД в управлението на допълнителното задължително пенсионно осигуряване", която бе спечелена от Пенсионно осигурителна компания Доверие АД.

За „Най-динамично развиващо се пенсионноосигурително дружество за 2010 г." комисията определи ПОАД "ЦКБ - Сила".

Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски" връчи приза „За цялостен принос в развитието на българското застраховане" на Борислав Михайлов, изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Гаранционен фонд.

С приза за „Цялостен принос в развитието на българското осигуряване" бе награден д.ик.н Никола Абаджиев, Председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Част от критериите за оценка за приза са кандидатите да имат професионално признати научно-образователни и научно-приложни постижения (отнася се за представители на академичните среди), да имат значителна обществена ангажираност и принос за развитието на българското застраховане като теория и инициатива, включително в законодателни инициативи, донорски програми, социалнa практика, подпомагане на академични програми и др.

За първи път тази година беше връчена награда за дългогодишна кариера като застраховател на Иван Хрисов Стоянов от град Троян, отдал 57 години на застрахователното дело.