Втората най-голяма британска застрахователна компания Aviva обяви днес, че очаква да финализира планираното първично публично предлагане на акции на холандското си подразделение Delta Lloyd през ноември.

Aviva, която през август обяви намеренията си да качи на борсата подразделението си, планира да продаде миноритарен дял от 92-процентния си пакет в Delta Lloyd на Амстердамската фондова борса през следващия месец.

Главният изпълнителен директор на Delta Lloyd Нийк Хоек заяви пред Reuters миналия месец, че IPO-то е планирано за последното тримесечие на 2009 г. или за началото на следващата година.

Главният изпълнителен директор на Aviva Андрю Мос обяви през август, че компанията търси възможности за придобивания и че Delta Lloyd може също да осъществи придобивания предвид факта, че в сектора на финансовите услуги в страните от Бенелюкса тече консолидация.

Източници, запознати с плановете на Aviva за IPO, обявиха през август, че компанията очаква да набере около 1 млрд. евро от продажбата на 25-процентен дял в Delta Lloyd, което би определило на компанията пазарна стойност от 4 млрд. евро.

Акциите на Aviva губеха 0.6% от стойността си до 449.7 пенса тази сутринта, докато индексът FTSE 100 отчиташе понижение от 0.2%.