Най-голямата презастрахователна компания в света Munich Re, обяви, че акциите на Уорън Бъфет с право на глас в компанията са нараснали до 5.073%, което го прави най-големият инвеститор, информира Bloomberg.

Делът на Бъфет от акциите с право на глас е надхвърлил прага от 5% на 4 февруари, според базираната в Мюнхен компания.

От тях 5.022% могат да бъдат приписани на него, казват от компанията, добавяйки, че акциите са притежание на Berkshire Hathaway Inc., OBH Inc. и National Indemnity Co.

Munich Re обяви на 28 януари, че Бъфет, който е председател, главен изпълнителен директор и най-големия акционер на базираната Омаха, Небраска Berkshire Hathaway, "директно или индиректно е притежавал финансови инструменти", които му гарантират правото да запише акции на Munich Re, представляващи 1.945% от правата за гласуване.

Дата за упражняване на тези финансови инструменти е 11 март, заявиха от Munich Re.

Притежаваният дял от над 5% прави Бъфет най-големият акционер в Munich Re. Компанията за управление на активи BlackRock Inc. е притежавала 4.58% от презастрахователя Munich Re към 1 декември.

Berkshire също така е притежавала 3% от Swiss Reinsurance Co., която е втората най-голяма презастрахователна компания в света, към март 2009, показват данни на Bloomberg.