ЗК Български имоти АД ще се влее в ЗАД Булстрад Виена Иншурънс Груп, съобщиха от Булстрад. Организационното преструктуриране се прави с цел ефективност, пише в съобщението.

Двете компании от структурата на Vienna Insurance Group са подписали договор за вливане в изискуемата от закона форма в петък - на 30 септември 2011 г. Решенията за вливане, както и договорът са били одобрени от управителните съвети на дружествата същия ден.

Вливането и/или условията, при които то ще се извърши, както са описани в договора за бизнес комбинацията, подлежат на одобрение от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", уточняват от Булстрад.

Одобрение се изисква също и от общите събрания на компаниите, както и от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор".

От Булстрад се ангажираха да разкриват текущо информация за осъществяване на съществените стъпки по изпълнение на взетото решение

Булстрад загуби първенството си по пазарен дял в общото застраховане през тази година. Двете компании отчетоха отрицателни финансови резултати от 30.607 млн. лв. за Булстрад и 19.136 млн. лв. за Български имоти. Дефицитът на собствени средства в размер на 16 952 000 лв. под регулаторните изисквания в Булстрад наложи увеличение на акционерния капитал на дружеството от 21 477 630 лв. на 27 614 100 лв. През април акционерите му одобриха и покриване на нетна загуба в размер на 20 520 861 лв. със средства от фонд резервен.