Българските пенсионни фондове ще могат да инвестират в държавни ценни книжа, дялове на колективни инвестиционни схеми и банкови депозити в страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР, както и в Индонезия. Това е записано в проект за промени в Наредба № 29 за минималното ниво на кредитните рейтинги на банките, които Комисията за финансов надзор е приела на първо четене днес.

Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 29 от 12 юли 2006 г. за минималното ниво на кредитните рейтинги на банките и за определяне на държавите, регулираните пазари и индексите на регулираните пазари на ценни книжа е качена в сайта на регулатора и ще бъде подложена на обществена консултация.

Измененията в Наредбата се обуславят от изискванията на Регламент (ЕО) № 1060/2009 на Европейския парламент и на Съвета относно агенциите за кредитен рейтинг. Съгласно тези изисквания институциите за професионално пенсионно осигуряване по смисъла на Директива 2003/41/ЕО могат да използват кредитни рейтинги за регулаторни цели, само ако те са присъдени от агенции за кредитен рейтинг, установени в Общността и регистрирани в съответствие с посочения регламент, както и кредитни рейтинги, присъдени от агенции, установени в трети държави и сертифицирани в съответствие с изискванията на Регламента.

Регламентът и неговите разпоредби се прилагат по отношение на фондовете за доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми, без да е необходимо изричното им отразяване в националното законодателство. Независимо от това настоящите изменения и допълнения в наредбата се предлагат с оглед предоставяне на възможност и на другите видове пенсионни фондове (универсални, професионални и доброволни) да прилагат кредитните рейтинги, присъдени от посочените по-горе агенции.

Усъвършенства се и се допълва списъкът на държавите, в които е разрешено да се инвестират средства на пенсионните фондове в държавни ценни книжа, дялове на колективни инвестиционни схеми и банкови депозити. Към досега предвидените държави в списъка се включват още Русия, Бразилия, Китай, Индия, Индонезия и ЮАР, които имат инвестиционен кредитен рейтинг.

Актуализиран и допълнен е списъкът на регулираните пазари, както и на индексите на тези пазари, като се предлага да се включат допълнителни пазари и индекси с цел предоставяне на пенсионните фондове на по-широки инвестиционни възможности и по-добра диверсификация на портфейлите им на регионално и на секторно ниво.