Между 25 и 30 процента ще поскъпне Гражданската отговорност на автомобилистите до края на годината, заяви пред журналисти Петрозар Петков, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на Бул Инс (на снимката).

През април ще има ръст на стойностите на премиите от около 10%, а преди зимния период, когато се подновяват близо 80% от полиците, ще последва още едно покачване от порядъка на нови 10-15%. Делът на Гражданската отговорност в общия застрахователен бизнес ще се увеличава и през 2011 г.

„Няма как да достигнем средните европейски нива от 300 лв. ако нямаме плавен ръст на премиите. Безспорно тарифните числа ще вървят нагоре и може би до 2015 г. ще достигнат такива стойности", заяви Петков и добави: „На всички е ясно, че премиите са много под това, което трябва да получаваме, и че заплащаме щети, които с всяка изминала година се увеличават. Друг е въпросът, че доходите на хората не позволяват такива високи нива и всички застрахователи много добре знаем това".

2011 година ще бъде преломна за застрахователния бизнес, заради очакваните нормативни промени в автомобилното застраховане и най-вече въвеждането на електронната полица, смята Петрозар Петков.

„Това означава, че спираме да пишем на кочани и с цялата стара практика, която беше изградена в предишните години. Надявам се, че и почти всички застрахователни компании ще преразгледат и тарифната си политика.

„Повече от 40% от целия брутен премиен приход на българския застрахователен пазар идва от ГО, така че едно обръщане на нещата ще доведе и до някакви сътресения, които дано ги преодолеем в средата на годината", заяви Петков.

Той не е оптимист, че за пазара ще има друг ръст, освен по ГО през 2011 г., тъй като не се очакват големи инвестиции в България. Трябва да се стремим да намаляваме дела на автомобилното застраховане от 70%, но засега, при положение, че нямаме увеличение на доходите на хората, единствения път за растеж застрахователите виждат именно в автомобилите.

Петков се надява в края на 2011 и през 2012 г. да влязат големи инвестиции в енергетиката, тъй като България трябва да гони квоти за енергия, добивана от възобновяеми източници, което може да означава милиарди левове. Дотогава останалите застраховки (включително имущественото застраховане, строително-монтажните рискове и другите професионални отговорности) ще се задържат на константно ниво.

Петков очаква от 3 до 7 процента спад в брутните премии на цялото българско общо застраховане за 2010 г. Въпреки това Бул Инс са постигнали 8.45% ръст на премийния приход, или 12.3 млн. лв. повече от записаните през 2009 г. 103.8 млн. лв.

Източник: Insurance.bg