„Смятаме да навлезем във всички линии на общозастрахователния бизнес, навсякъде на пазара", това заяви пред журналисти Стоян Проданов, заместник-председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на Бул Инс, след провелото се общо събрание на акционерите днес.

Компанията е предприела политика на диверсификация на портфейла си след като през 2010 г. получи пълен лиценз, обяви Проданов. По нея ще има промоции още през настоящата година и част от нея ще бъде съчетана с кампанията по Гражданска отговорност. През следващата година ще продължим да налагаме новите продукти с подходящи промоции и цени. Убедени сме че нашата програма за диверсификация ще успее и следващата година ще отчетем завишен дял на другите застраховки, но сме наясно, че това не е лесно, тъй като самият бранд е свързан до голяма степен с автомобилното застраховане", каза Проданов.

Нов кадрови ресурс

Нов ръководен кадър ще е от полза за новите перспективи пред Бул Инс. Акционерите на компанията одобриха Хауме Калво Боронат за член на съвета на директорите по време на общото събрание. Успоредно с това, поради напускане на позицията финансов директор беше освободен от член на СД Петър Иванов.

Боронат е изтъкнат експерт с голям опит и познания в цялото общо застраховане и през юли беше одобрен за поста от Комисията за финансов надзор, след представяне на необходимите документи. Завършил е във Франция и два от поста директор на застрахователна компания в Андора.

„В днешния глобализиращ се свят смятаме, че е добър ход да привлечем представител на световното застраховане. Предизвикателствата са все повече и не бива да оперираме като втренчена само в българския пазар компания, а да се съобразяваме с нашите взаимоотношения с чуждестранните контрагенти. Нашият отговор на променящите се условия беше именно този изключетелен експерт и професионалист, който да даде своя приност в работата на компанията", коментира Проданов.

По отношение на възможността да излязат на чужди пазари в рамките на ЕС, от Бул Инс заявиха, че следят внимателно развитието на пазарите и планират извизане извън границите, но не и за следващата година. „Предизвикателствата на кризата ни водят до извода, че трябва да останем концентирани върху нашите конкурентни предимства и да предлагаме услуги на българския пазар, но следим внимателно и какво се случва навън", каза Проданов.

3.485 млн. лева дивидент

Бул Инс ще разпредели цялата си реализирана печалба от 3.485 млн. лв. за 2010 г. под формата на дивидент, реши общото събрание на акционерите.

„2010 г. беше изключително успешна за Бул Инс, на фона на свиващия се пазар и икономическите проблеми. За поредна година раздаваме добри дивиденти и се надявам, че ще продължим така, след като към 30 юни сме класирани на трето място по пазарен дял според статистиката на КФН", каза Петрозар Петков, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на Бул Инс.

През изминалата година застрахователят е въвел множество промени в бизнес процесите. Някои са свързани с вътрешния софтуер, но най-видимо са за външния поглед е въвеждането на мобилните групи по Каско.

„Отчитаме успешно присъствие в София и големите градове и ще продължим да развиваме тази мрежа. Смятаме, че това е улеснение за нашите клиенти, спестява време и нерви, а от друга страна е конкурентно предимство за компанията", каза Проданов.

Ето какво отчете Бул Инс пред акционерите си за 2010 г.

- 3.485 млн. лв. положителен финансов резултат;

- 135 809 000 лв. брутни премийни приходи;

- 63% ръст на брутните приходи от застраховка Гражданска отговорност - от 18 958 900 за 2009 г. до 48 877 600 за 2010 г.;

- 378 хил. лв. внесен данъх върху печалбата;

- 21 000 000 лв. основен капитал;

- Потвърден кредитен рейтинг IBBB (перспектива : стабилна и финансово обезпечена) от БАКР;

- Открит нов специализиран застрахователен и автосервизен бизнес център в София;

- Открити нови клонове, в резултат на което компанията вече има 9 клона в София и 50 в страната;

- Увеличен брой на мобилните групи;

- Нови договори за безкасово плащане на щети с всички сервизи на официалнтие представители и вносители на автомобили и с други сервизи;

- Награда „Финансов продукт на годината за 2010", раздел „Общо застраховане" за продуктите „Хит-каско", „Вип-каско" и „Класик-каско" по време на международното финансово изложение „Банки, Инвестиции, Пари";

- Награда „Застраховател на годината" от събитието Автомобил на годината 2011.