Булстрад да изкупи дяловите участие на Wiener Staedtische Versicherung AG в ЗК и ЖЗК Български имоти за общо 22.144 млн. лв. е предложението на Управителния съвет на публичната компания Булстрад към Виенската застрахователна група. Информацията се намира в Доклада на УС на ЗПАД Булстрад АД по чл. 114 а, ал. 1 от ЗППЦК, на вниманието на Общото събрание на акционерите.

За мажоритарния пакет на Wiener Staedtische в ЗК Български имоти (9.168 млн. акции, или 98.3% от капитала на компанията) от Булстрад предлагат да заплатят 14.53 млн. лв.

Предложението на УС включва и придобиване на други 98% от капитала на ЖЗК Български имоти, собственост на австрийската група, срещу сумата от 7.614 млн. лв.

Посредством сделките правото на собственост на Wiener Staedtische върху акциите от капитала на ЗК Български имоти и ЖЗК Български имоти, представляващо финансов актив, ще се трансформира в парични средства, които да бъдат използвани за целите на различни дейности на Булстрад.

Посредством сделката публичният български застраховател ще придобие мажоритарните пакети акции от капиталите на две компании с добри позиции на българския застрахователен и животозастрахователен пазар, се казва в Доклада.

Двете сделки целят концентрация на стопанската дейност в лицето на Булстрад за увеличаване на размера на пазарния дял от застрахователния и животозастрахователния пазар в България, чрез покупка на компании от сектора.

Wiener Staedtische Versicherung притежава 60% от капитала на холандското дружество TBIH Financial Services Group NV, който е едноличен собственик на TBI Bulgaria (Ти Би Ай България ЕАД). От своя страна последната компания е собственик на БЗП Груп ЕАД, притежаващ близо 97% от капитала на Булстрад. В резултат австрийската застрахователна група притежава непряко 58% от капитала на Булстрад.

Засега акциите на застрахователя поевтиняват със 17.16%, до средните 170 лв. и изтъргуван обем от 40 книжа.