Четири компании допринасят за 60% от общата печалба на румънските застрахователи

662
Четири компании допринасят за 60% от общата печалба на румънските застрахователи

Общата нетна печалба на румънския застрахователен пазар възлиза на 32.9 млн. евро в първите шест месеца на годината, докато загубите са на стойност 37.2 млн. евро, информира финансовото издание Zairul Financiar.

Четири застрахователни компании - Allianz-Tiriac, Omniasig, ING Viata и AIG Life, са допринесли почти за 60% от общата печалба на застрахователния пазар в първата половина на годината. В сектора има общо 43-ма активни участници.

Общата печалба на застрахователите в северната ни съседка възлиза на 120.8 млн. леи (32.9 млн. евро) за първото полугодие, което представлява увеличение с 50% в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на румънската Комисия за застрахователен надзор.

Ситуацията е сходна с тази в застрахователния сектор, където дори още по-голям дял от печалбата се разпределя между водещите играчи. Трите най-големи банки в Румъния по активи - BCR, BRD-SocGen и Raiffeisen, са допринесли за 80% от печалбата в сектора през първите шест месеца на годината.

Четирите компании, съставляващи по-голямата част от печалбата в застрахователния сектор, включват двете най-големи компании на пазара - Allianz-Tiriac и Omniasig, и двамата най-големи играчи в животозастраховането - ING Viata и AIG Life.

Allianz-Tiriac, лидерът на румънския застрахователен пазар, отчита оперативна печалба на стойност 5 млн. евро в първата половина на годината, близка до печалбата отчетена година по-рано.

Omniasig, която се нарежда на второ място в сектора, отчита брутна печалба в размер на 5.4 млн. евро (около 4.5 млн. нетна печалба), което представлява увеличение с 52% на година база. Ръстът на печалбата на компанията се дължи и на продажбата на застрахователя Unita, в който Omniasig притежаваше 55%, на австрийската група Uniqa.

ING Asigurari de Viata, най-голямата компания на животозастрахователния пазар, е отчела 5.2 млн. евро брутна печалба (4.4 млн. евро нетна печалба) за първите шест месеца на годината, докато AIG Life, която е вторият най-голям играч в животозастраховането, има брутна печалба от 6.5 млн. евро (5.5 млн. евро нетна печалба).

Общо четирите компании са спечелили повече от 19.4 млн. евро нетна печалба за първата половина на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg