Общата нетна печалба на румънския застрахователен пазар възлиза на 32.9 млн. евро в първите шест месеца на годината, докато загубите са на стойност 37.2 млн. евро, информира финансовото издание Zairul Financiar.

Четири застрахователни компании - Allianz-Tiriac, Omniasig, ING Viata и AIG Life, са допринесли почти за 60% от общата печалба на застрахователния пазар в първата половина на годината. В сектора има общо 43-ма активни участници.

Общата печалба на застрахователите в северната ни съседка възлиза на 120.8 млн. леи (32.9 млн. евро) за първото полугодие, което представлява увеличение с 50% в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на румънската Комисия за застрахователен надзор.

Ситуацията е сходна с тази в застрахователния сектор, където дори още по-голям дял от печалбата се разпределя между водещите играчи. Трите най-големи банки в Румъния по активи - BCR, BRD-SocGen и Raiffeisen, са допринесли за 80% от печалбата в сектора през първите шест месеца на годината.

Четирите компании, съставляващи по-голямата част от печалбата в застрахователния сектор, включват двете най-големи компании на пазара - Allianz-Tiriac и Omniasig, и двамата най-големи играчи в животозастраховането - ING Viata и AIG Life.

Allianz-Tiriac, лидерът на румънския застрахователен пазар, отчита оперативна печалба на стойност 5 млн. евро в първата половина на годината, близка до печалбата отчетена година по-рано.

Omniasig, която се нарежда на второ място в сектора, отчита брутна печалба в размер на 5.4 млн. евро (около 4.5 млн. нетна печалба), което представлява увеличение с 52% на година база. Ръстът на печалбата на компанията се дължи и на продажбата на застрахователя Unita, в който Omniasig притежаваше 55%, на австрийската група Uniqa.

ING Asigurari de Viata, най-голямата компания на животозастрахователния пазар, е отчела 5.2 млн. евро брутна печалба (4.4 млн. евро нетна печалба) за първите шест месеца на годината, докато AIG Life, която е вторият най-голям играч в животозастраховането, има брутна печалба от 6.5 млн. евро (5.5 млн. евро нетна печалба).

Общо четирите компании са спечелили повече от 19.4 млн. евро нетна печалба за първата половина на годината.