Имуществото на Монбат е презастрховано във водещ европейски застраховател. Това съобщиха от Евроинс за Profit.bg. Да припомним, че в петък избухна пожар на производствената площадка на Монбат и по-конкретно в Цех „Блокова формовка на стартерни батерии". Изгоряха над 500 кв. м от най-старият от трите участъка на цеха, както и голямо количество акумулатори и технологична линия.

Тогава от Монбат съобщиха за Profit.bg, че имуществото на дружеството е застраховано в Евроинс.

От Евроинс ни информираха тази сутрин, че продължава огледът и оценката на щетите, но още е рано да се конкретизира размера им.

От Монбат информираха в петък, че извънредната ситуация няма да доведе до спиране на нормалната производствена дейност и няма да се отразят съществено на резултатите на дружеството. Оттам допълниха, че по предварителни данни очакват нормализиране на дейността на Цех „Блокова формовка на стартерни батерии" до 7 работни дни (считано от 19 ноември - бел. авт.), като е възможно моментно намаление на капацитета на същия с 10%.

Акциите на Монбат поскъпват на БФБ-София днес с 0.65%, до 6.25 лв., при изтъргувани едва 5 лота.

От своя страна днес още няма сделки на борсата с книжата на Евроинс. Последните транзакции по позицията са от 18 ноември, когато са изтъргувани 100 акции, а цената на затваряне е 1.384 лв. за бройка.