Фондът на Бъфет купува 3% от най-големия световен презастраховател

602
Фондът на Бъфет купува 3% от най-големия световен презастраховател

Инвестиционният фонд на Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway Inc. е закупил дял от 3% в най-голямата в света презастрахователна компания - Swiss Reinsurance Co., сочат изнесени във финансовите медии данни.

В същото време е постигнато споразумение, фондът на Бъфет да придобие 20% дял в швейцарската презастрахователна компания в следващите пет години.

Действието бе поредната крачка от страна на Berkshire за диверсифициране на бизнеса си извън пределите на САЩ, където очакваното забавяне на ръста на икономиката най-вероятно ще доведе до сериозно забавяне в застрахователния бизнес.

Преди днешния ден, акциите на швейцарския презастраховател загубиха близо една четвърт от стойността си, след обявяването на значителни загуби през ноември.

След обявяването на резултатите обаче, те регистрираха поскъпване от 9.3% в стойността си, до ниво от 80.45 франка, което бе и най-голямото им дневно повишение от март 2003 година насам.

За последните четири десетилетия Уорън Бъфет превърна компанията Berkshire във водещо инвестиционно дружество с пазарна капитализация от над 210 млрд. долара.

Фондът разполага с над 40 млрд. долара в брой за закупуване на компании и разширяване на дейността си.

Стратегията на 77-годишния култов инвеститор включва закупуване на дялове, или цели компании с добра възвръщаемост на собствения капитал и минимална или никаква задлъжнялост.

От швейцарската компания Swiss Re, която осъществява основната част от бизнеса си чрез споделяне на застрахователни рискове с водещи застрахователни компании очакват възвръщаемост на активите си от 13%, както и ръст на печалбата си на акция от 10%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg