„Момичето с татуировка на дракон“e най-рисковият и съответно най-скъп за застраховане филм за 2011 г., обяви компанията Fireman’s Fund, която e подразделение на Allianz и застрахова 80% от щатските филми.

В базираният на едноименният бестселър на Стиг Ларсън филм, звездите Руни Мара, в ролята на компютърен хакер и Даниел Крейг, в ролята на журналист, се опитват да разгадаят мистерия.

"Момичето с татуировка на дракон“ е наситен с разнообразни рискове елементи, включително преследване с мотоциклети, скейтбординг, боеве и сцени с изтезания, а част от снимките са правени в други страни. Всичко това допринася значително за за общия застрахователен риск на филма“, обяснява Лорън Бейли, вицепрезидент на Fireman’s Fund.

Някои екшън сцени във филма, като ключовото преследване с мотори от книгата, е трябвало да бъдат променени заради притесненията на застрахователите.

По думите на Бейли, застрахователите работят в тясно сътрудничество с филмовите студия по време на снимките, за да се управляват рисковете и отговорностите и да се осигури безопасност за всички участници, като в същото време се запазва артистичната визия на режисьора.

„Част от моята работа като консултант по риска е в сътрудничество с филмовите студия да анализираме екшън сцените и каскадите, също така трябва да съм наясно с всички мерките за сигурност и да осигуря безопасността на актьорите и хората от снимачния екип, казва Пол Холхаус, от Fireman’s Fund.

Снимането зад граница, в страни като Швеция, Швейцария и Великобритания също поставя множество предизвикателства, включително транспортирането на оборудването и костюмите, както и риска от разболяване в чужбина.

Забавянията може да костват милиони долари, ако някой от актьорския състав се контузи или не може да работи по друга причина. При високобюджетни продукции загубите може да достигнат 250 000 долара на ден, според Уенди Диаз, директор на този вид застраховки във Fireman’s Fund.

Fireman’s Fund обявява ежегодно най-скъпият филм за застраховане. За 2010 г. победител в своеобразната класация беше "Агент Солт” с участието на Анжелина Джоли.