Най-голямата холандска компания за финансови услуги ING Groep NV отчете първата си тримесечна печалба от година, след като застрахователната дейност реализира положителен финансов резултат, информира Bloomberg.

Печалбата на компанията за второто тримесечие възлиза на 71 млн. евро, или 3 цента на акция, в сравнение с 1.92 млрд. евро, или 94 цента на акция, година по-рано. Очакванията на анализаторите бяха за печалба в размер на 362 млн. евро, показва проучване на Bloomberg.

Компанията планира да набере около 8 млрд. евро от продажбата на активи, за да увеличи капитала си. Банката, която води началото си от 1743 г., обяви, че е намалила 8 219 работни места, повече от предварително обявените и очаква да намали разходите си с 1.3 млрд. евро тази година. Компанията, която беше създадена чрез сливане през 1991 г., отчете загуба от около 4.98 млрд. евро за предходните три тримесечия.

Акциите на ING поскъпнаха с 24%, до 9.12 евро на борсата в Амстердам от началото на годината. Компанията има пазарна стойност от 18.8 млрд. евро.

ING набра 1.4 млрд. евро през февруари от продажбата на 70-процентния си дял в застрахователното дружество ING Canada Inc. Компанията също така продаде свои компании в Чили за около 350 млн. долара и през миналия месец.

ING е изпратила предварителни документи до потенциални купувачи на активи в частното банкира в Азия и Швейцария. Продажбата на тези активи може да донесе на компанията около 1.5 млрд. долара.

ING, която получи 10 млрд. помощ от правителството на Холандия планира да се концентрира върху банковите си операции в Белгия, Холандия и Люксембург както и в Полша, Румъния и Турция.

По отношение на застраховането, компанията ще се фокусира върху услугите си в Белгия, Холандия и Люксембург, централна Европа, САЩ, Латинска Америка и Азия.