Най-голямата холандска компания за финансови услуги ING Groep NV планира да продаде целият си застрахователен бизнес заедно чрез първично публично предлагане на акции, информира Bloomberg.

ING ще се подготви за първично публично предлагане на глобалния си застрахователен бизнес, вероятно в края на 2011 г., въпреки че компанията все още преценява възможностите си, заяви главният изпълнителен директор на ING за Централна Европа Том Клипхуис. "Компанията няма намерения да отделя Централна Европа от останалата си дейност."

Холандската компания се е съгласила да продаде застрахователния си бизнес на стойност 16 млрд. евро както и щатското си подразделение за онлайн банкиране като условие да получи одобрение от ЕС за държавна помощ. ING има за цел да раздели банкирането от застрахователната си дейност до края на годината.

Базираната в Амстердам ING развива застрахователна и пенсионна дейност в страни като Полша, Румъния, Чехия, Турция, Испания и Унгария. Продажбите на компанията в Европа остават под натиск през четвъртото тримесечие на фона на икономическия спад.

Евентуалното IPO ще зависи от пазарните условия но най-вероятният сценарии ще включва две стъпки, казва Клипхуис, който оглавява подразделението на ING за Централна Европа от 2006 г. "Може също така да бъдат проведени две IPO-та."