Чрез измами в европейски страни източват родни застрахователи. Сериозна тенденция за ръст на застрахователните измами в няколко страни от ЕС отчитат българските компании.

През последната година броят на заведените щети извън България, за които е доказано, че са опити за измама, сериозно се е увеличил. Това важи най-вече за случаи в Италия, казаха изпълнителните директори на "Алианц България" и "Бул Инс" Пламен Ялъмов и Стоян Проданов.

Такива случаи обаче не липсват и в Гърция, Испания и други държави от ЕС, макар че са по-рядко. Най-често става въпрос за схеми между местни и български граждани, които след това си делят парите от обезщетението.

На 14 септември например в "Бул Инс" е постъпило искане за плащане на обезщетение от Италия. Там мерцедес, застрахован в нашата компания, уж ударил отзад и размазал местен фиат, разказва Стоян Проданов.

Само че е очевидно, че италианската кола е ударена в нещо много по-високо от мерцедес или какъвто и да било друг автомобил. По-вероятно е това да е стена. А и щетите по уж виновната кола са минимални - счупени решетка и броня.

Очевидно е, че няма как да е имало катастрофа с толкова големи щети точно между тези два автомобила, обяснява Проданов. Опити за по-сериозни измами се правят с фиктивно пострадали при катастрофа хора, тъй като за тях исканите обезщетения са много по-големи.

Немалко пари костват на българските застрахователи и инцидентите по пътищата в Гърция. Там обаче опитите за измама са по-редки, а и е нормално да има повече катастрофи с родни коли, предвид многото българи, които отиват на почивка в южната ни съседка, казва Пламен Ялъмов.

Доста разходи за българските застрахователи се трупат и от катастрофи в Румъния. Там обаче става въпрос за коли на румънци, които са с български регистрационни номера.

Освен по-ниските екотакси у нас "Гражданска отговорност" излиза наполовина, затова румънците предпочитат да сключат застраховката си в България. Което пък генерира и разходи за родните застрахователи, обяснява Ялъмов.

Източник: в. Стандарт