Какво покрива туристическата застраховка?

2055
Какво покрива туристическата застраховка?

Когато пътуват организирано в чужбина, туристите задължително трябва да проверяват дали в договора им с туроператора е описана медицинска застраховка. Според застрахователи всички лицензирани туристически фирми спазват изискването да застраховат клиентите си. След отпадането на визите обаче вече никой не следи дали българите, които пътуват в чужбина индивидуално, имат медицински застраховки.

Според един популярен виц, докато хората си правят планове за бъдещето, Господ ги гледа отгоре и се смее.

"Обикновено не забравяме да си купим билет за самолета или рейса, никога не забравяме да си вземем багажа, но застраховката я пропускаме", каза Божидар Димитров.

Без нея, независимо дали по време на пътуването, ви хване грип, зъбобол или се наложи спешно лечение - ще платите услугата от джоба си. При скорошен случай дете на езиков лагер във Франция е било оперирано от апендицит. Сметката била 12 000 евро. За щастие детето е било застраховано. Процедурата отнема няколко минути. Цената е от 40 евроцента до 1 евро на ден. Брокерите съветват клиентите да ползват пълното покритие, а не само основното.

"Все повече застрахователи предлагат допълнителни рискове, които са много полезни и актуални като смърт и трайна загуба на работоспособност вследствие на злополука, загуба на багаж, дневни пари за болничен престой, правна помощ, гражданска отговорност към трети лица - все неща, които ние си казваме няма да се случат на мен, няма да се наложи да платя за тях", коментира Димитров.

Минималният лимит на застраховката е 5000 евро, а максималният 50 хиляди. Те покриват и връщане на болния или починалия в България. Всеки застрахован при нужда трябва да се обади на оператор, който координира помощта и му дава информация. Все по-малко българи излизат от страната без такава застраховка.

Източник: бТВ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ЗАСТРАХОВАН
# 0
12:09 | 15 September 2009
Никога не се застраховайте в ЗК “Лев Инс” АД. Ще ви мотаят, отказват и разиграват. Имах 3 нови автомобила застраховани там, но повече никога няма да повторя да се застраховам там. Ще популяризирам навсякъде около мен за нелоялността, с която съм се сблъскал. ИЗБЕРЕТЕ ДРУГО ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg