Компаниите Assicurazioni Generali SpA, RSA Insurance Group Plc и XL Group Plc са сред застрахователите, които ще трябва да платят щетите за корабокрушението на Коста Конкордия, съобщи Bloomberg, позовавайки се на три независими източника, запознати си полиците на компанията собственик Carnival Corp. Четвъртата по големина презастрахователна компания в света - Hannover Re, обяви, че ще понесе основна загуба в размер на над 10 милиона евро.

Катастрофата на луксозния круизен кораб може да струва на застрахователите над 800 млн. щатски долара, според изчисленията на Numis Securities Ltd.

Явно застрахователната загуба ще надвиши 500-те милиона долара, които бяха изплатени заради корабокрушението на Ексон Валдес през 1989 г., когато в морето край Аляска се изляха повече от 240 000 барела суров петрол. Това постави аварията на Коста Конкордия на първо място по загуби в морското застраховане в досегашната история.

Carnival има застрахователно покритие на отговорността си към трети лица на стойност 3 млрд. щатски долара в Steamship Mutual Underwriting Association Ltd. и Standard Club – взаимозастрахователна асоциация, която се притежава от собственици на кораби.

При такива инциденти, реални загуби за застрахователите на отговорността има най-често при загинали или ранени хора, според Иймон Фланаган, застрахователен анализатор в Shore Capital Group Ltd. До момента е потвърдена смъртта на седем души, а близо 30 са в неизвестност.

Застрахователен брокер на Carnival е Aon Corp.Това съобщи Il Sole 24 Ore, но без позоваване на източник, а говорителят на Aon отказа да коментира информацията.

От Carnival обявиха, че имат самоучастие, в резултат на което компанията ще трябва да покрие 30 млн. долара от щетите върху кораба и 10 млн. от отговорността към трети лица. Общо, потъването ще струва над 95 млн. долара на компанията, или между 11 и 12 цента на акция за 2012 г.

Книжата на Carnival загубиха 17% от стойността си по време на вчерашната борсова сесия, застрахователят RSA поевтиня с 0.1%, а Generali загуби 0.6% от пазарната си капитализация.