Финансово-образователни компютърни игри, финансов речник, Facebook страница и нов интернет сайт. Това са само част от инициативите на Комисията за финансов надзор, предвидени в представената днес Програма за защита на потребителите на финансови услуги и повишаване на финансовата грамотност на обществото.

Програмата предвижда цялостно усъвършенстване на дейността на КФН за защита на потребителите. Акцентите започват от анализа на сегашните регулаторните мерки и развитието на регулаторната база. За целта се предвижда и допълнително засилване на консултациите с бизнеса за съществуващите проблеми и лоши практики.

По-ефективна трябва да стане и дейността, свързана с потребителските жалби. Не просто да се решават отделните казуси, а и да се подложат на анализ, за да се разбере какви да бъдат бъдещите мерки или необходими ли са нови регулации и нормативни промени, обясни председателят на Комисията Стоян Мавродиев. Новия начин на поднасяне на информацията за жалбите и резултатите от техния анализ ще проличат за обществото в годишния отчет на надзорната институция.

Забавни финанси

Съвсем нов и нестандартен подход предвижда КФН в частта за подобряването на финансовата грамотност на българина, според Антония Гинева, която като член на Комисията се занимава пряко със защитата на потребителите.

Спецификата на предоставянето на финансовата информация отблъсква потребителите, призна Гинева. Повечето хора имат трудности с разбирането и интерпретирането на финансовата информация и затова трябва да се подходи по нестандартен, достъпен и дори забавен начин.

И най-добрата регулация не е ефективна, ако потребителите не познават правата и отговорностите си, затова повишаването на финансовата образованост е много съществена част от защитата им, допълни Гинева.

Няколко са вече формулираните по-конкретните мерки от страна на комисията. До няколко месеца се очаква да се възобнови дейността на информационния център към КФН, който ще разполага и с горещ телефон.

Надзорът смята да пусне в действие и съвсем нов интернет сайт, насочен изцяло към потребителите на финансови услуги, както и да твори страница във Facebook.От комисията ще разработят и помагало, наречено „Финанси под лупа“ и ще изготви финансов речник за обикновения потребител.

С това съвсем не се изчерпват нестандартните идеи в програмата. Регулаторът стига още по-далеч, като предвижда да пусне компютърна игра, на принципа на така известните „стратегии“, която обаче да дава много финансови познания. Така младите, които са склонни да убиват часове в подобни игри, ще получат не само забавление а и реални финансови познания, по един неусетен за тях начин.

В допълнение на всичко това ще има и тестове за оценка на финансовата грамотност, с които КФН се надява да провокира потребителя и да му покаже къде са пропуските му.

Повечето инструменти са насочени главно към активните и младите потребители, но успоредно с тях ще се използват и класическите информационни материали. Разликата е, че и при тях ще се търси нестандартния подход, а разпространението им ще е бъде по-ефективно и фокусирано.

Надзорът смята да продължи и традиционните си образователни инициативи. Това са семинари за представители на медиите, магистрати или браншови организации, към които ще се добави и програма за професионално ориентиране.

Национална стратегия за финансова грамотност

Дошъл е моментът за национална стратегия за финансова грамотност, заяви пред журналистите Гинева. КФН не може да я подготви сама, но разговорите с други държавни органи, показват, че има готовност да бъде поставено нейното начало.

Пак в тази връзка, за пръв път през тази година ще стартира и ежегодна инициятива Ден за защита на потребителя, обяви още Гинева. През май се очаква специална конференция по този повод, допълни тя.

Финансовият надзор ще публикува представения днес документ на интернет страницата си, с което започва и общественото й обсъждане. Мерките ще бъдат детайлизирани след края на консултациите и едва тогава ще може да се изготви и обяви финансовата им рамка. Още не е ясно и от къде ще дойдат средствата за осъществяването на амбициозната програма, но ще се търси финансиране от всички възможни източници, включително от донорски грантове и Световната банка, обясни Мавродиев.