Китайските застрахователни компании ще трябва да заплатят около 3.52 млрд. юана (489 млн. долара) за щети, нанесени от най-големите снежни бури, връхлетели страната от петдесет години насам, стана ясно от публикувани данни в медиите.

До края на миналата седмица застрахователите са заплатили за нанесени щети в размер на около 350 млн. юана (48.6 млн. долара), като основната част от тях са били насочени към големите градове, засегнати от бурите.

Това обаче е само началото на очаквания бум на исковете към застрахователите, които тепърва ще бъдат получавани, коментират специалисти.

Най-тежко засегнати от природното бедствие са били енергийните компании, чиито искове за обезщетения се очаква да възлязат на около 1 млрд. юана, или около 30% от цялата прогнозирана сума.

Значителни обезщетения се очаква да получат и земеделските производители, както и свинефермите в страната, голяма част от които са били пагубно засегнати от бурите.

Веднага се изплащат по-малки искове на стойност до 3 000 юана (417 щ. д.).
От застрахователните компании в страната коментират, че въпреки значителното по размер природно бедствие, загубите им ще бъдат относително ниски на фона на това, че голяма част от засегнатите не са били застраховани.

Около 90% от исковете до момента са били за повредени в следствие на бурята автомобили, става ясно още от изнесените данни.