Каква ще бъде цената на историческото земетресение в Япония с магнитуд 8.9 по скалата на Рихтер, обсъждат днес икономисти. Отсега изглежда, че трусът, макар и най-силният в историята на страната, няма да бъде най-опустошителният, пише Le Figaro.

Причината е в това, че епицентърът на земетресението бе на 130 км от столицата, на дъното на Тихия океан, а не под града. Следователно разрушенията, а и разходите по възстановяването, няма да са толкова големи колкото след земетресението в Кобе от 1995 г.

Парасеизмичните строителни норми в Токио също спомогнаха разрушенията по небостъргачите в столицата да са сравнително малки, макар след тях да е върхът на 333- метровата телевизионна кула, някога най-високата сграда в Азия.

Директорът на Ubyrisk, агенция специализирана в оценка на риска от природни бедствия, Йорик Бонай смята, че преките щети ще са сравнително ниски, но необходимостта от укрепване на сградите все още не може да бъде оценена и вероятно ще струва десетки милиарди долари.

По данни на неговата агенция земетресението в Кобе (Япония) от 1995 г. е най-скъпото досега от гледна точка на разходите по отстраняване на причинените щети. Те са били 100 млрд. долара, застрахователните разходи са били 3 млрд. Жертви на това земетресение станаха 6 430 души.

Възстановяването след земетресението в Съчуан , Китай от 2008 г., което отне живота на близо 90 хил. души, пък се оценява на 85 млрд. долара.

Третото най-"скъпо" земетресение е Нордрич (САЩ) от 1994 г., което взема 61 жертви, но причинява големи материални щети, възстановяването на които струваше 44 млрд. долара и 15.3 млрд. разходи на застрахователите.

„Хуманитарните и икономически последствия са по-големи в бедните страни, докато в развитите страни по-големи са фактурите за щетите", коментира Франсоа-Ксавие Албуй, икономист от Malakoff Médéric. „Казано по друг начин повишаването на загубите е пропорционално на натрупването на богатството".

По данни на неговата агенция най-скъпите земетресения от гледна точка на застрахователите са били:

Земетресението в Нордрич, което както казахме, е струвало на застрахователите 15.4 млрд. долара.

Земетресението в Чили от февруари, миналата година, се оценява на 8 млрд. долара разходи на застрахователите.

Земетресението в Кобе остава на трето място за застрахователи с 3 млрд. долара.

Цунамито, което опустоши Южна Азия през 2004 г., пък доведе до застрахователни разходи от 1 млрд. долара.

Разбира се колко ще струва днешното земетресение все още не е сигурно, но очакванията на икономистите са, че то ще има ограничени последствия за японската и световната икономика.