Колко ще струва земетресението в Япония?

3236
Колко ще струва земетресението в Япония?

Каква ще бъде цената на историческото земетресение в Япония с магнитуд 8.9 по скалата на Рихтер, обсъждат днес икономисти. Отсега изглежда, че трусът, макар и най-силният в историята на страната, няма да бъде най-опустошителният, пише Le Figaro.

Причината е в това, че епицентърът на земетресението бе на 130 км от столицата, на дъното на Тихия океан, а не под града. Следователно разрушенията, а и разходите по възстановяването, няма да са толкова големи колкото след земетресението в Кобе от 1995 г.

Парасеизмичните строителни норми в Токио също спомогнаха разрушенията по небостъргачите в столицата да са сравнително малки, макар след тях да е върхът на 333- метровата телевизионна кула, някога най-високата сграда в Азия.

Директорът на Ubyrisk, агенция специализирана в оценка на риска от природни бедствия, Йорик Бонай смята, че преките щети ще са сравнително ниски, но необходимостта от укрепване на сградите все още не може да бъде оценена и вероятно ще струва десетки милиарди долари.

По данни на неговата агенция земетресението в Кобе (Япония) от 1995 г. е най-скъпото досега от гледна точка на разходите по отстраняване на причинените щети. Те са били 100 млрд. долара, застрахователните разходи са били 3 млрд. Жертви на това земетресение станаха 6 430 души.

Възстановяването след земетресението в Съчуан , Китай от 2008 г., което отне живота на близо 90 хил. души, пък се оценява на 85 млрд. долара.

Третото най-"скъпо" земетресение е Нордрич (САЩ) от 1994 г., което взема 61 жертви, но причинява големи материални щети, възстановяването на които струваше 44 млрд. долара и 15.3 млрд. разходи на застрахователите.

„Хуманитарните и икономически последствия са по-големи в бедните страни, докато в развитите страни по-големи са фактурите за щетите", коментира Франсоа-Ксавие Албуй, икономист от Malakoff Médéric. „Казано по друг начин повишаването на загубите е пропорционално на натрупването на богатството".

По данни на неговата агенция най-скъпите земетресения от гледна точка на застрахователите са били:

Земетресението в Нордрич, което както казахме, е струвало на застрахователите 15.4 млрд. долара.

Земетресението в Чили от февруари, миналата година, се оценява на 8 млрд. долара разходи на застрахователите.

Земетресението в Кобе остава на трето място за застрахователи с 3 млрд. долара.

Цунамито, което опустоши Южна Азия през 2004 г., пък доведе до застрахователни разходи от 1 млрд. долара.

Разбира се колко ще струва днешното земетресение все още не е сигурно, но очакванията на икономистите са, че то ще има ограничени последствия за японската и световната икономика.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас