Пазарът трябва да е мечи, след като дори акциите на контролираната от милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc са се обезценили с 20% от декември насам, пише Bloomberg.

Спадът е по-голям от този на индекса Standard & Poor's 500 Index и бележи най-лошото първо полугодие от 1990 г. насам за базираната в Омаха, Небраска, компания. Ценовата война намали приходите на застрахователните подразделения на Berkshire, които допринасят за около половината от печалбата на компанията.

След като компанията отчете рекордната печалба от 13.2 млрд. долара за 2007 г. седемдесет и седемгодишният Бъфет заяви пред акционерите през февруари, че маржовете на печалба от застраховане ще паднат.

Berkshire също така понесе загуби и от спада в цената на акциите на Wells Fargo & Co., American Express Co. и U.S. Bancorp, които са измежду десетте компании, в който Bershire е имала най-големи дялове към края на март. Акциите на Wells Fargo са се обезценили с 18% през второто тримесечие, докато тези на American Express и U.S. Bancorp с по 14%.

Вчера следобяд цената на акциите на Berkshire падна с 1 435 долара до 118 665 долара за брой на Нюйоркската фондова борса. Акциите също така са се обезценили с 20% в сравнение с рекордното ниво от 149 200 долара за брой регистрирано на 10 декември. Спадът надхвърля 17-процентното понижение на индекса S&P 500 за същия период.

Най-големият срив на жилищния пазар от Голямата депресия насам също намалява печалбата на компанията като забавя дейността й свързана със строителство, в това число на компаниите Acme Brick и Shaw Industries, която е най-големият производител на мокети в света.

В течение на четири десетилетия Бъфет успявя да превърна Berkshire от западащ производител на подплати за мъжки костюми в холдингова компания с пазарна стойност от 185 млрд. долара. Делът на милиардера в Berkshire го прави най-богатият човек на света, според, списание Forbes.