Контролираната от милиардера Уорън Бъфет компания Berkshire Hathaway Inc. отчете първата си загуба от 2001 г. насам, информира Bloomberg. Отрицателният резултат се дължи на инвестициите в акции на петролната компания ConocoPhillips, когато цените на петрола бяха достигнали близо до максималните си стойности, което самият Бъфет определя като една от големите си грешки.

Нетната загуба на Berkshire Hathaway възлиза на 1.53 млрд. долара, или 990 долара на акция, в сравнение с 940 млн. долара печалба, или 607 долара на акция, за същия период на миналата година. Намаления на стойността на деривативни инструменти са стрували на компанията около 1.3 млрд. долара, докато отчисленията свързани с ConocoPhillips са в размер на 1.9 млрд. долара, което допринася за най-голямата загуба на компанията поне от 20 години.

Бъфет намалява дела на Berkshire Hathawa в ConocoPhillips, за да донесе на компанията си данъчни облекчения, по-малко от година след като стана най-големия акционер в петролната компания. В обръщение към акционерите Бъфет споделя, че закупуването на акции на ConocoPhillips е струвало на компанията няколко милиарда долара. Акциите на ConocoPhillips се обезцениха наполовина от юни 2008 г. насам.

Berkshire е продала 13.7 млн. акции на ConocoPhillips в първите три месеца на годината, намалявайки притежаваното количество до 71.2 млн. акции. Berkshire може да си възстанови до 690 млн. долара федерални данъци върху капиталовите й печалби от 2006 г., като продава инвестиции на загуба през тази година.

Бъфет, който е председател, главен изпълнителен директор и инвестиционен директор на Berkshire Hathaway, заяви, че икономическият спад се е отразил на приходите на компанията от бизнеса й с бижута и дейността й, свързана с жилищните пазари. Миналата година Berkshire закри работни места в някои от подразделенията си в строителния сектор.

Печалбата й от магазините и за мебели, бижутерийни магазини и сладкарски магазини е паднала с 16 млн. долара. Подразделението NetJets, което отдава на лизинг самолети, отчита 96 млн. долара загуба преди данъци, в сравнение с 45 млн. печалба година по-рано.

Печалбата на Marmon Holdings Inc., която обединява над 100 компании, закупени миналата година, е нараснала повече от пет пъти, до 162 млн. долара. Подразделението се занимава с производство и лизинг на железопътни цистерни и производство на кабели и жици.

Печалбата на Berkshire от енергийните подразделения MidAmerican Energy Holdings Co и PacifiCorp пада с 36%, до 203 млн. долара след облагане с данъци.

Berkshire, която притежава застрахователните компании National Indemnity Co., General Re Corp. и Geico Corp., обяви, че печалбата й от сключване на застрахователни полици е нараснала с 21%, до 219 млн. долара. Печалбата преди облагане с данъци на Berkshire Hathaway Reinsurance Group е скочила няколко пъти, до 203 млн. долара.

Бъфет също така инвестира в привилегировани акции на Goldman Sachs Group Inc. и General Electric Co., както и в корпоративни облигации. Той е закупил облигации на компании като Harley-Davidson Inc и Tiffany & Co, както и на Vulcan Materials Co., най-големият производител на чакъл в САЩ, които му носят доходност до 15%.

Акциите на Berkshire са се обезценили с около 1.4% през тази година, след 32-процентен спад в цената през 2008 г. Акциите на единадесет от най-престижните 12 щатски компании, в които е акционер Berkshire, са загубили част от стойността си през първото тримесечие. Книжата на Coca-Cola Co са се обезценили с 2.9%, докато тези на Wells Fargo са загубили 52% от стойността си.