Емил Атанасов бе избран от Народното събрание на 21 май за зам.-председател на Комисията за финансов надзор, отговарящ в ресор „Застрахователен надзор". Той смени от поста Ралица Агайн, която пое направлението „Надзор на инвестиционната дейност".

Биографичната справка е по данни на Комисията за финансов надзор.

Емил Атанасов е роден на 22 септември 1956 г. в София. Завършил е Университета за национално и световно стопанство, специалност „Международни икономически отношения". Придобил е редица квалификационни степени, като участва и в множество семинари и курсове, сред които - „General Management and Capital Markets" в САЩ и „Banking Training Programme" в Гърция.

Професионалната му кариера започва през 1982 г. като научен сътрудник в Центъра по външна търговия и конюнктура на международните пазари. От 1989 г. до 1991 г. Атанасов работи в Министерството на външноикономическите връзки като главен специалист в управление „Развити капиталистически страни и многостранна търговска политика".

През периода 1991 - 1993 г. е търговски директор в Броян Т+Т ООД. Кариерата му продължава като главен дилър в Брокерска къща Бромак ООД. През 1994 г. е главен дилър във ФК Фина - С АД, а от 1996 г. до 2001 г. е изпълнителен директор и председател на СД на дружеството.

През 2001 г. започва работа като мениджър пазари в АБВ Инвестиции ЕООД, където от 2007 г. до избирането му за заместник-председател на КФН е негов управител.

Автор е на множество публикации по проблемите на международните валутни и кредитни пазари, борсите и борсовите операции.

Владее английски и руски език.

Сн. Петър Чобанов, председател на КФН, Ралица Агайн, зам.-председател на КФН, Емил Атанасов, зам.-председател на КФН (от ляво на дясно)

Още по темата:

Коя е Ралица Агайн?

Кой е Петър Чобанов?