Застрахователната компания Лев Инс ще заведе искови претенции на обща стойност над 30 млн. лв. срещу български държавни органи. Това заявиха изпълнителният директор на дружеството Стефан Софиянски и (на снимката) представители на основните акционери на пресконференция, точно една година след запечатването на централния офис и изземването на сървърите на Лев Инс.

Исковете ще бъдат насочени срещу действията на държавни органи през последната една година, които са иззели сървъри, съдържащи информация, свързана с търговската дейност на компанията.

Застрахователят е получил общо 479 писма по повод извършени проверки от Комисията за финансов надзор. Общият размер на наложените върху Лев Инс санкции надхвърлят 3.5 млн. лв.

От дружеството заявиха, че екипът на компанията обслужва клиентите под постоянен стрес и при непрестанни проверки от страна на данъчните органи. На щателни данъчни проверки са подложени дори бизнес клиенти на компанията.

В отговор на тези неправомерни според Лев Инс действия, от дружеството са подали 2 сигнала до българското представителство на Европейската комисия, 2 жалби до инспектората към Висшия съдебен съвет, 4 жалби до Софийска градска прокуратура, 5 жалби до Върховна касационна прокуратура, 2 жалби до Агенцията по приватизация, 3 молби за връщане на сървъри до Софийска градска прокуратура и 2 молби до Комисията за финансов надзор. До този момент обаче няма отговор на нито едно от тези писма.

От Лев Инс смятат да заведат искове към физически лица, които са превишили правомощията си.

Като член на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи, Стефан Софиянски е поставил въпрос за официално становище на организацията, но от там не са се ангажирали. По-късно в лични разговори колегите му са споделили, че не биха искали да предизвикат проверки и срещу дружествата, в които те работят.

На въпрос на Profit.bg дали всички тези действия от страна на държавата са причина за реализираната загуба, Софиянски потвърди, че отрицателният резултат се дължи на тях, на загубата на клиенти и на икономическата криза.

От дружеството обаче обявиха, че всичко това не променя плановете му за листване в чужбина.