По-малките застрахователни компании ще „операт пешкира" от катаклизмите на Solvency II (Платежоспособност ІІ), според представители на бранша, пише News Insurances.

Изледване, проведено от Interim Partners, разкрива, че мнозинството британски застрахователни мениджъри смятат, че по-малките застрахователи ще бъдат най-силно засегнати от новите правила за управление на рисков капитал.

Всъщност 90% от общо 170 британски застрахователни мениджъри изказват увереност, че този род дружества ще спрат изцяло да предлагат лични застрахователни полици, заради ниски маржове на печалбите си.

Докладът на Interim Partners не е единственият, който твърди подобни неща - редица други анализатори вече предупредиха, че директивата ще наложи регулаторни стандарти, които биха могли да навредят на конкуренцията в застрахователния сектор.

Въпросните правила бяха инициирани след финансовата криза, за да се преодолеят така наречените системни слабости в застраховането, се казва в публикацията. Предвид факта, че пазарът е бил разделен в известна степен в миналото, новото европейско законодателство си постави за цел да обедини застрахователния пазар в едно цяло, като хармонизира регулациите в общността.

Въведен бе единен европейски лиценз за застрахователна дейност в страните-членки, но много държави стигнаха до заключението, че минималните изисквания са недостатъчни и предприеха собствени реформи, които отново доведоха до различия в регулациите.

Друга ключова цел на Solvency II е да изиска от компаниите да заделят значително по-голям капитал за обезпечаване на техните отговорности.