Обществена поръчка за имуществена застраховка на посолства и консулства, оценени на общо 576 319 162 евро, както и на движимото им имущество, обяви Министерството на външните работи.

Прогнозната стойност на застраховката е 6.9 млн. лева според сайта на Агенцията по обществени поръчки. От документацията става ясно, че ще бъдат застраховани задгранични представителства в 27 страни в Европа, 17 в Азия, 11 в Африка, 10 в Южна Америка, както и в Канада, САЩ и Австралия. Министерството обаче не предоставя подробен списък на имотите, а уточнява, че той ще бъде предоставен на спечелия конкурса.

Конкурсът е за застраховка „Пожар и други опасности", като сред рисковете, които трябва да покрива са включени тероризъм; извънредно положение и улични вълнения; стачки, граждански вълнения, бунтове, размирици, преврати, безредици, военни действия от всякакъв вид, неприятелско нахлуване - с или без обявяване на война. До този момент щети в резултат на военни действия са настъпили само в посолството в Ирак и щетите са били за над 3 млн. долара, пише още в документите.

Минималните изисквания към кандидатите

Към кандидатите има изисквания за минимален премиен приход, кредитен рейтинг, изпълнение на сходни договори и кореспондентска мрежа в поне 30 страни.

Поне 12 млн. лв. премиен приход общо по застраховки „Пожар и природни бедствия" и „Щети на имущества" за годините 2008-2010 г., трябва да е реализирала една компания, за да участва в конкурса, като в същото време през последните 3 години трябва да е изпълнила поне два основни договора за застрахователни услуги, сходни с предмета на поръчката.

Дългосрочният и кредитен рейтинг трябва да е минимум A минус и да е присъден от Standard & Poor`s, Moody's, A. M. Best, Fitch или Българска агенция за кредитен рейтинг. Компанията, в която са пласирани рисковете "Война" и "Тероризъм" пък трябва да има дългосрочен кредитен рейтинг минимум А от Standard & Poor`s, Moody's, A. M. Best или Fitch.

Освен това кандидатите трябва да имат кореспондентска мрежа за уреждане на щети в чужбина в поне 30 от държавите от списъка на МВнР, като сред тях задължително трябва да са САЩ, Канада, Австралия, Япония, Китай, ЮАР, Русия, Бразилия, Белгия, Великобритания, Чехия, Германия, Австрия, Франция и Полша.

От участниците се иска банкова гаранция за участие в процедурата в размер на 69 хил. лв., както и гаранция за изпълнение на договора в размер на 3% от стойността на обществената поръчка без данъка върху застрахователната премия.