Определено през тази година интересът към събитието „Застраховател на годината“ бе по-голям от миналата година, защото бяхме привлекли много по-голям брой медийни партньори, коментира пред Profit TV Николай Здравков, председател на БАЗБ.

Гласуваха над 4 000 потребители, като естествено имаше малко изчистване на фалшив вот, но мога да кажа, че вотът е абсолютно реален, и съм изключително щастлив, че това събитие се превръща в „Оскари” в застраховането.

И автокаското, и гражданската отговорност носят белезите на кризата, допълни Здравков.

И при двете застраховки тарифите намаляват, като особено тревожно е, че гражданската отговорност взима връх с 10% над каското. Това ще рече, че застраховките каско намаляват, а гражданската отговорност запазва нивата си от миналата година.

Имаме всички елементи на една криза и намалено потребление. Надявам се съвместно с КФН и органите на реда да съумеем да не позволим да се стигне до ситуации, при които ще има пострадали без застраховки по Гражданска отговорност.

Смятам, че гаранционни фонд и КФН си вършат работа, но има известни дупки в закона – има 15-дневно канселиране на застраховките. Обясни председателят на БАЗБ. В момента официалната статистика за обхвата на гражданската отговорност е 72%, но аз мисля че е значително по-нисък около 62%, заради необходимото време за канселиране на полиците което е 15 дневния срок. Това не е малък срок, защото на ден се правят около 6 000 полици и такъв период е сериозен.

Така че мисля, че можем да поработим съвместно върху нормативни законови уредби, които да дадат възможност за по-голям обхват по гражданска отговорност, смята Здравков.

По думите на Николай Здравков силно раздвижване по имущественото застраховане е имало в първите дни след земетресението. „След това пазарът заспа отново, което е напълно нормално на фона на това, че народът е беден и потреблението е ниско”. Обясни той

Няма как да очакваме хиперактивност по отношение на доброволните застраховки, а при задължителните застраховки има сериозен отпор и негодуване.

Всички видове задължителни застраховки в областта на професионалните отговорности, въобще на отговорностите които се изискват със закон, но не са достатъчно добре регламентиране по отношение на глоби, лимити и т.н. са една потенциална възможност за развитие на застрахователния пазар.

При всичко друго свързано с доброволното застраховане по отношение на общо и автомобилно застраховане, трябва да имаме повишено потребление, за да очакваме ръст в тази област.