Гаранционният фонд отново праща писма на собствениците на коли без застраховки, стана ясно от съобщение на интернет страницата му.

Уведомленията са били разпратени до онези, които към 4 ноември имат регистрирано МПС на свое име, но във фонда няма данни за сключена Гражданска отговорност за въпросното возило.

В писмата си фондът отново разяснява, че всеки автомобил в движение трябва да се застрахова. Под „в движение“ обаче не се имат предвид само колите, които наистина се движат.

Според закона, в движение е всяка кола, която е регистрирана в МВР, тоест номерата й не са върнати временно или постоянно, независимо дали, колко и кога се ползва.

Обхватът на задължителната застраховка вече е едва 72% и голяма част от проблемът се дължи на това, че собствениците на много от така наречените трошки, както и онези, чиито коли не се използват за дълго време, не „спират от движение“ возилата по законовия ред, като върнат номерата си в КАТ.

Възможни са обаче и грешки

Ако сте получили уведомително писмо, но въпреки това имате застраховка – проверете в сайта на фонда дали застрахователят ви поддържа актуални данни в Информационния център към ГФ за сключен договор за задължителната застраховка, съветват от институцията.

Това можете да направите лесно и бързо чрез функцията „Справка за ГО на автомобилистите“. Необходимо е да се въведе поне едно от полетата за ДКН, рама или стикер, както и кода за сигурност изобразен на графиката, уточниха от ГФ.

Ако към 04 ноември 2012 г. имате полица, но данните за нея не са отразени от застрахователната компания, то трябва да се обърнете към вашия агент, брокер или към самия застраховател, за да подаде актуалната информация. Не е необходимо да се обаждате в информационния център на ГФ.

Частни случаи

Ако колата е била прехвърлена на друг собственик с нотариално заверен договор за покупко-продажба на МПС, то указанията в писмото не се отнасят за вас и отново не е необходимо да се обаждате във фонда, нито да предоставяте документи за прехвърлянето на собствеността върху автомобила, тъй като ГФ няма да изисква или използва тази информация.

Ако обаче сте предоставили автомобила си на трето лице с нотариално заверено пълномощно, то това лице е длъжно да се регистрира като ползвател в съответната структура на Пътна полиция на МВР, уточняват още от ГФ.