На 26 юли изчезват кочаните за Гражданска отговорност

1195
На 26 юли изчезват кочаните за Гражданска отговорност

26 юли е окончателно датата, от която застраховка Гражданска отговорност ще може да се издава само чрез Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска, а кочаните ще останат в историята. Същото важи и за застраховка Злополука на пътниците.

Промените в наредба № 42 на Комисията за финансов надзор бяха обнародвани в брой 55 на Държавен вестник и ще влязат в сила на 22 юли, след което ще тече тридневният срок, в който застрахователите трябва да адаптират информационните си системи с Гаранционният фонд и да удостоверят това обстоятелство.

Ако някой предлага застраховките на полици от кочан след тази дата, това ще е признак за измама, тъй като те няма да са валидни.

Въпреки, че сключването на двата вида задължителни застраховки ще става с така наречените електронни полици, на този етап ще е задължително полицата да се разпечатва на хартия, да се подписва от двете страни и да се носи от водача при шофиране.

На следващ етап може да се мисли за отпадане на книжния носител, заяви Борислав Богоев, заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор" на пресконференция при стартирането на новата система на 1 юни. Тогава бе обявена и конкретна дата за отпадане на полиците от кочан - 18 юли. Срокът обаче се удължи, след като наредбата не успя да излезе в Държавния вестник от 15 юли.

С електронните полици отпада задължението за последващо отчитане на застраховките в Гаранционния фонд, тъй като те се регистрират в реално време в неговата система. Самата ЕИСОУКР генерира номера на полицата и позволява тя да се сключи чрез връзката с информационните системи на застрахователите.

Брокерите няма да разполагат с директна връзка на този етап, а ще имат достъп чрез системите на отделните застрахователни компании.

Ще отпадне проблемът със забавеното отчитане на полиците и ще се сведе до минимум възможността за антидатиране. В резултат на това се очаква да се покачи обхватът на Гражданската отговорност, най-малкото с процента на забавящите се за отчитане полици.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...