26 юли е окончателно датата, от която застраховка Гражданска отговорност ще може да се издава само чрез Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска, а кочаните ще останат в историята. Същото важи и за застраховка Злополука на пътниците.

Промените в наредба № 42 на Комисията за финансов надзор бяха обнародвани в брой 55 на Държавен вестник и ще влязат в сила на 22 юли, след което ще тече тридневният срок, в който застрахователите трябва да адаптират информационните си системи с Гаранционният фонд и да удостоверят това обстоятелство.

Ако някой предлага застраховките на полици от кочан след тази дата, това ще е признак за измама, тъй като те няма да са валидни.

Въпреки, че сключването на двата вида задължителни застраховки ще става с така наречените електронни полици, на този етап ще е задължително полицата да се разпечатва на хартия, да се подписва от двете страни и да се носи от водача при шофиране.

На следващ етап може да се мисли за отпадане на книжния носител, заяви Борислав Богоев, заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор" на пресконференция при стартирането на новата система на 1 юни. Тогава бе обявена и конкретна дата за отпадане на полиците от кочан - 18 юли. Срокът обаче се удължи, след като наредбата не успя да излезе в Държавния вестник от 15 юли.

С електронните полици отпада задължението за последващо отчитане на застраховките в Гаранционния фонд, тъй като те се регистрират в реално време в неговата система. Самата ЕИСОУКР генерира номера на полицата и позволява тя да се сключи чрез връзката с информационните системи на застрахователите.

Брокерите няма да разполагат с директна връзка на този етап, а ще имат достъп чрез системите на отделните застрахователни компании.

Ще отпадне проблемът със забавеното отчитане на полиците и ще се сведе до минимум възможността за антидатиране. В резултат на това се очаква да се покачи обхватът на Гражданската отговорност, най-малкото с процента на забавящите се за отчитане полици.