Над 630 застрахователни брокери от държави членки на Европейския Съюз са уведомили румънската Комисия за застрахователен надзор относно намерението си да оперират на местния пазар, информира Ziarul Financiar.

Известията заливат комисията през последната година и половина, след като Румъния беше приета за страна членка на ЕС. Брокерите използват правилото за "единния европейски паспорт", т.е. правото на свободно предоставяне на услуги в ЕС, което им позволява да оперират в други страни от съюза, просто като уведомят съответните регулаторни органи.

Около 420 от тези брокери, или 66% от всички изпратили известия, са от Великобритания и включват имена като Active Underwriting, Affinity Financial Awareness, Allianz Risk Transfer, Benfield, Health Lambert, Marsh and Wealthcare.

Уведомяването на комисията е просто една формалност и означава, че всеки от тези брокери може някога да оперира в Румъния, но не означава непременно, че всички тези 630 брокери в момента действат на пазара, казва Богдан Андриеску, президент на Асоциацията на румънските застрахователни брокери (UNSICAR) и генерален мениджър на застрахователния брокер EOS Risq. Присъствието на тези чуждестранни брокери за момента не се усеща на пазара според Андриеску.

За сравнение, броят на застрахователните брокери от ЕС, които имат намерение да развиват дейност в България, възлиза на над 520 към средата на февруари тази година.