Николай Здравков, председател на УС на новоучредената Българска асоциация на застрахователните брокери, в разговор относно асоциацията и проблемите на пазара с Insurance.bg:

Името на новоучредената асоциация е много близко с това Асоциацията на застрахователните брокери в България, не се ли притесняване от обърквания?

Нямаме притеснения. И двете асоциации са създадени с цел да защитават интересите на брокерското съсловие, от тук идва близостта на имената. Просто начините, с които искаме да постигнем тази цел са малко по-различни. Нормално е, след като става въпрос за застрахователни брокери имената да са сходни.

Какво наложи създаването на втора асоциация и по чия инициатива стана това?

Времената, в които живеем са доста тежки от гледна точка на икономическата ситуация и съответно правителството е принудено да предприеме редица мерки с цел подобряване на макрорамката. В частност - намаляване загубите на застрахователните компании. Във връзка с това се предприеха редица мерки по промяна на нормативната уредба. Наложи се бърза реакция от наша страна, тъй като в лицето на старата асоциация не виждахме гъвкав и бърз защитник на интересите на съсловието. По естествен начин лидери от брокерите се организирахме с цел да влезем в диалог, както с Комисията за финансов надзор, така и с Асоциацията на българските застрахователи и да участваме в този процес на опит за професионализация и европеизация на българския застрахователен пазар. Не искаме да наблюдаваме като статисти, искаме да участваме активно в създаването на новата нормативна уредба, доколкото ни позволят естествено.

23 брокера учредиха БАЗБ...

Точно така, много не успяха да се включат поради краткото време.

Какви са очакванията ви за членската маса?

Нямам точна идея колко от колегите - 350 лицензираните брокера, първо, ще останат, и второ, ще пожелаят да се включат в нашата асоциация. Учредителите представляват около 270 млн. лв. от записания премиен приход, или около 27% от пазара. Има изключително много желаещи и интерес от страна на другите колеги, които не успяха да подготвят своите документи и да станат учредители, но след предстоящата регистрация те ще се включат като членове.

Кои са най-спешните и най-сериозните проблеми, които виждате в бранша?

Най-спешен и сериозен е проблема с професионализацията на бранша. Изключително много са „случайните" играчи на застрахователния пазар, говоря за застрахователните посредници на първо място, които не отговарят на европейските стандарти за застрахователен брокераж и рисково мениджмънт. Съответно в тази посока има много да се работи, както по отношение на лицензионния режим на застрахователните брокери, така и по отношение на последвалата им регулация и контрол от КФН, в качеството й на надзорен орган. Тоест искаме много рязко да се вдигне нивото на професионализъм на застрахователните брокери. Към момента има абсолютно „случайни" фирми от типа „one man show", които, нито поддържат професионален екип, нито имат елементарни познания в областта на застрахователния брокераж.

Каква роля по-конкретно бихте могли да имате вие при отсяването на непрофесионалистите?

Вече започнахме разговори с КФН, бихме могли да се включим в изграждане на методики по отношение на изпитни комисии при лицензиране, бихме могли да излезем с предложения относно изискванията за лиценз на застрахователните брокери, така или иначе те се предвиждат. Също така - за увеличение на капитала, наличност на достатъчно гаранционни активи по отношение на трети лица.

Имаме с какво да участваме, както и да помогнем, но най-вече искаме да участваме в законодателната инициатива, т. е. какви биха били най-добрите изисквания към застрахователните брокери с цел на пазара да се допускат само играчи, доказали своите качества като професионалисти.

Започнахте работа още в процес на регистрация...

На другия ден, след учредителното събрание, имахме среща по покана на господин Богоев в КФН. Обсъдиха се десет точки на тази среща, като той ни даде мандат да подготвим наши работни предложения към комисията. От страна на господин Богоев беше демонстрирано желание за диалог и съвместна работа по отношение на новите промени.

Кои са най-спешните задачи, с които ще се заемете?

Тъй като не успяхме да участваме в коментирането на размера на комисионните и в тяхното изписване в застрахователната полица, най-спешните задачи ще са свързани точно с очистването на пазара от хора, които не се държат данъчно и законово правилно, за да може пазарът да се капитализира в посока на онези, които се държат правилно за една правова държава. С тази цел ще настояваме на строг контрол по отношение на брокерите, които продават застрахователни продукти и се надяваме, както успяха така бързо да внесат промените за комисионните, които пряко касаят нашите приходи и съответно - загуби, така и изключително бързо да променят изискванията към участниците на застрахователния пазар, т. е. да се редуцира тяхната бройка.

Какви други дейности предвиждате в средносрочен и дългосрочен план?

БАЗБ ще бъде асоциация от друг тип, категорично го заявявам. Освен обичайните органи - управителен съвет, етична комисия и контролен съвет, ние създадохме 6 работни групи - правна, бюджетна, група за работа с АБЗ и КФН, пъблик рилейшънс група, група за участие в международни асоциации (вече установяваме контакти с BIPAR) и група за обучение и квалификация. В тези комисии участват абсолютно всички членове на асоциацията - задължително е участието на всеки един член в минимум една от тях. Тези работни групи са проактивни, даже днес в хотел Витоша имат заседания и правната комисия и тази за работа с АБЗ и КФН. На практика всеки член на БАЗБ трябва ежедневно да участва активно в работата й. Не само УС, който е изключително лимитиран откъм ресурс време и членове, все пак ние всички имаме и друга работа.

Предстои избор и на изпълнителен директор?

Точно така, пуснали сме обява за секретар и за изпълнителен директор. Искаме да сме организация от абсолютно професионален тип, издържаща се с ефективен, не нисък, членски внос, който е на база оборота на съответния член. Ще има приходна част от самофинансиране чрез организиране на форуми, семинари и други събития.