На 17 декември 2009 г. в Официалния вестник на Европейския съюз бе публикувана Директива 2009/138/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2009 г. относно започването и упражняването на застрахователна и презастрахователна дейност (Директивата „Платежоспособност II"), съобщиха от Комисията за финансов надзор (КФН).

Новата директива кодифицира 14 застрахователни и презастрахователни директиви в един документ и се въвеждат нови правила за платежоспособност на застрахователите и презастрахователите, като новият режим ще влезе в сила от 1 ноември 2012 г. Директива „Платежоспособност II" предвижда три групи изисквания към застрахователите.

Финансови изисквания - по отношение на оценката на активите и пасивите, техническите резерви, капиталовите изисквания и инвестиционните правила.

Качествени изисквания - насочени към гарантиране на ефективното управление на застрахователя и презастрахователя, както и ефективността на надзорния процес, осъществяван от компетентните институции.

Изисквания във връзка с докладването на информация пред надзорните институции и за осигуряване на прозрачност и оповестяване на информация, които да стимулират пазарното саморегулиране.

Директивата „Платежоспособност II" влиза в сила на двадесетия ден след публикуването й в Официален вестник на Европейския съюз.

Срокът за транспониране на текстовете, които подлежат на транспониране от държавите - членки е 31 октомври 2012 г.

Директивата „Платежоспособност II" е публикувана на страницата на КФН в раздел „ЕС законодателство" - „Директиви", посочват още от българския надзорен орган.