Около 10% спад на застрахователния пазар за 2010 г. очаква председателят на Асоциацията на българските застрахователи Орлин Пенев.

Той заяви, че в „Каско"-застраховките определено тенденцията ще бъде към свиване, защото според публикуваната статистика за продажби на нови автомобили, те са около 50% по-малко.

На съществуващите автомобили се намалят застрахователните суми, съответно падат застрахователните премии. Има и доста изострена конкуренция между застрахователните компании по отношение на застраховките „Каско" към настоящия момент, което в някои моменти води до намаляне на цените.

Логично би било всичко това да се отрази върху пазара, коментира Пенев. По думите му - съществуващата цена, на която компаниите продават застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите" може да се нарече по-скоро социална, отколкото цена, отговаряща на рисковете, които те поемат.

Има процент увеличение на цената, но все още според мен премията е недостатъчна, каза той. Според Орлин Пенев, тръгне ли икономиката нагоре, е логично това да се случи и със застраховането.

По принцип в лоша икономическа обстановка автомобилното застраховане е двигателят на пазара и определено в момента е такъв. Около 70 % от премийния приход на пазара се формира от автомобилни застраховки.

Според председателя на Асоциацията на застрахователите, към настоящия момент пазарът е стабилен. Няма видими данни за компании, които да са заплашени по някакъв начин. Масови уволнения не е имало на застрахователния пазар и не се очакват такива до края на годината.

Източник: Фокус