Сриващата се империя на American International Group Inc (AIG) помага за павирането на Уолстрийт със злато, пише Reuters.

Продажбите на активи на спасения от фалит застраховател са генерирали повече от половин милиард долара такси от септември 2008 г. досега, като всяка от големите банки на Уолстрийт е успяла да вземе част от тези пари, показват данни на Freeman Consulting.

Най-големите продажби дойдоха през настоящото тримесечие, когато само за седмица, AIG сключи сделки за продажбата на две свои основни животозастрахователни подразделения в чужбина. Едното беше продадено на Prudential Plc, а другото на MetLife Inc а общата сума от около 51 млрд. долара.

Тези две продажби също така изиграха основна роля при подреждането на класацията на консултантите за първото тримесечие, помагайки на някои инвестиционни банки да направят огромно скокове, показват данни на Thomson Reuters.

Blackstone Group LP, която консултира AIG по време на криза, скача до номер 9 в световната класация. Година по-рано компанията е заемала 78-мо място в класацията. Lazard Ltd, която консултира дейността на Prudential пък се придвижва до номер 5 от номер 11 година по-рано.

Credit Suisse Group AG която е консултант както на Prudential, така и на MetLife скача до номер 2, в сравнение с номер 6 година по-рано.

AIG, която продава активи, за да върне средствата получени от правителството, е участвала в 90 сделки на обща стойност 67.7 млрд. долара. Взети общо тези сделки ще генерират 567.2 млн. долара консултантски такси, според Freeman.

Morgan Stanley, която получава лъвския пай в размер на 131.9 млн. долара от общата сума, също така консултира и подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк.

Morgan Stanley и Blackstone помагат за развиването на стратегия, която позволява на AIG да контролира търговете за продаваните активи вместо да продава на пожар в месеците след като спасена от фалит.

Prudential първоначално предлага 11 млрд. долара за подразделението American International Assurance (AIA) в началото на 2009 г., но се връща с оферта близка до 30 млрд. долара през януари тази година.

MetLife, която предлага 11 млрд. долара за Alico в крайна сметка плаща за подразделението 15.5 млрд. долара.