Печалбата на най-голямата европейска застрахователна компания - Allianz SE се е понижила с 52% през последното тримесечие на миналата година в резултат на загуби, свързани с ипотечната криза, реализирана от банковото й звено.

За тримесечието чистата печалба е възлязла на 665 млн. евро, или 1.48 евро на акция, в сравнение с 1.37 млрд. евро, или 3.21 евро на акция година по-рано.

Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за печалба в размер на 729 млн. евро.

От застрахователя обявиха плановете си да повишат размера на разпределяния си дивидент с 45%, което бе значително повече от очакванията на инвеститорите.

Изпълнителният директор на компанията - Михаел Дийкман планира да увеличи печалбата от застрахователния бизнес с около 10% през настоящата година.

Проблемното дете за застрахователната група продължава да бъде банковото й звено в лицето на Dresdner Bank.

Банката отчете за четвъртото тримесечие загуба в размер на 589 млн. евро, в сравнение с 194 млн. евро година по-рано.

Влошило се е финансовото съотношение приходи-разходи на банката до 89%, в сравнение със 79.7% година по-рано, съобщиха още оттам. Отписаните активи в резултат на кризата, обхванала световните ипотечни пазари, възлизат на около 350 млн. евро.

От началото на годината акциите на застрахователната институция са се понижили с 21% по време на търговията им във Франкфурт, с което пазарната й капитализация възлиза на 53 млрд. евро. За сравнение, индексът, следящ представянето на застрахователните компании, Bloomberg Europe 500 Insurance Index е загубил за посочения период едва 14% от стойността си.