Най-големият животозастраховател в САЩ MetLife Inc. отчете 12-процентен спад на печалбата за четвъртото тримесечие, като инвестиционните печалби на компанията са "омекотили" нарастващите разходи, свързани с осигуряването на минимална доходност по различни пенсионни продукти, информира Bloomberg.

Печалбата на MetLife се е понижила до 985 млн. долара, или 1.20 долара на акция, в сравнение с 1.12 млрд. долара, или 1.44 долара за акция, година по-рано. MetLife е спечелила 1.6 млрд. долара по деривативни контракти, отчитайки 1.35 млрд. долара инвестиционна печалба за тримесечието. Печалбата надхвърли очакванията на анализаторите.

Акциите на MetLife са се обезценили с 53% в последните 12 месеца на Нюйоркската фондова борса. Представянето им обаче е по-добро от тези на Prudential и Hartford, които са загубили 69 и 82% от стойността си.

MetLife отчита 403 млн. долара загуби, свързани с кредити от намаления на стойността на активи. Компанията се присъедини към Allstate Corp., Chubb Corp. и Travelers Cos, отчитайки загуба, свързана с така наречените алтернативни инвестиции, включващи хедж фондове и дялове в непублични компании.

Приходите на MetLife нарастват с 13%, до около 14 млрд. долара, водени от печалбите по деривативните контракти. С изключение на някои инвестиционни резултати, печалбата възлиза на 19 цента на акция, което надхвърля с 6 цента осреднената прогноза на 17 анализатори, интервюирани от Bloomberg.

MetLife се подготви за задълбочаващата се рецесия в САЩ и загубите, свързани със застраховането на корпоративни облигации, като продаде нови акции на стойност 2.3 млрд. долара през октомври. Това подсили финансите на компанията и дори може да й позволи да наддава за губещи конкуренти.

Печалбата на компанията за 2008 г. възлиза на 3.21 млрд. долара, в сравнение с 4.32 млрд. долара година по-рано.