Рекордни щети от торнадо, отслабване на икономиката и спад на премиите могат да намалят застрахователни приходи в САЩ с 30% през второто тримесечие, което би било и най-голямото им понижение от 2002 г. насам, сочат прогнози на специалисти.

Спадът на печалбата на сектора се очаква да е най-лоша сред всички 24-сектора застъпени в широкия индекс Standard & Poor's 500, с изключение на банките, финансовите услуги и автомобилните компании, според анкета на финансовото издание Bloomberg.

Шестнадесет от 20-те застрахователи, застъпени в S&P 500, водени от AIG и Allstate Corp. се очаква да регистрират понижение на печалбата си, или загуба през второто тримесечие.

Загуби от природни бедствия в САЩ, включващи и развихрилите се най-много торнадота в САЩ поне от 1950 година насам, са около 5.5 милиарда щатски долара.

"Ще станем свидетели на изключително лоши резултати на имуществените застрахователи през второто тримесечие" - казва Майер Шийлдс, анализатор в Stifel Nicolaus&Cо в Балтимор. `

Прогнозираният спад в печалбите на застрахователите е най-голям от понижението им с около 45% през 2002 година, сочи още статистиката.

Традиционно разходите на застрахователните компании през второто тримесечие са по-ниски от третото и четвъртото такова, когато са и исковете за щети от сезона на ураганите в САЩ.

Allstate, най-големият публично търгуван застраховател на автомобили и домове в САЩ, се очаква да отчете печалба от 1.35 долара на акция, или с 23% по-малко в сравнение със същото тримесечие на изминалата година, според средните очаквания.