Вноската за Гаранционния фонд, която автомобилистите плащат с всяка полица по ГО да остане 8.50 лв. и през през 2011 г. Това гласи проект за решение на КФН от днес, по което ще се очакват предложения и възражения от всички заинтересовани страни в рамките на месец.

Без изменение се предвижда да остане и вноската от 0.15 по застраховка „Злополука" на пътниците, както и редът за удържане и внасяне на отчисленията.

При разсрочено плащане на премиите в момента цялата вноска за ГФ се удържа с първото плащане, а застрахователите ги внасят в срокове до последните дни на януари, април, юли, октомври и януари следващата година.

Актът е по предложение, прието с мнозинство от застрахователите, представлявани на заседанието на Съвета на Гаранционния фонд, който прогнозира 2.9 млн. застраховани МПС за 2011 г. Очаква се също да се увеличи броя на предявяваните претенции към Фонда, и размера на изплащаните обезщетения - както за пътнотранспортни произшествия, настъпили на територията България, така и в други държави членки.