Премиен приход от 1.286 млрд. лв. до ноември

990
Премиен приход от 1.286 млрд. лв. до ноември

За периода януари-ноември 2009 г. записаните премии в общото застраховане (включително и премиите по активно презастраховане на застрахователите, които извършват такава дейност) са в размер на 1.286 млрд. лв., а в животозастраховането - в размер на 196.748 млн. лв., става ясно от данни на КФН.

Спрямо същия период на предходната година се отчита спад от 1.5% в общото застраховане и спад от 18.5% в животозастраховането или общо за застрахователния сектор се отчита спад от 4.2%.

Най-голям дял в агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане, продължават да заемат автомобилните застраховки "Автокаско" (42.9%) и "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" (27.4%) или общо 70.3% от премийния приход, реализиран в сектора.

На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки "Пожар и природни бедствия" и "Други щети на имущество", премийният приход по които възлиза на 248.844 млн. лв., или 19.4% от общия премиен приход.

По застраховки "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" и "Пожар и природни бедствия" се отчита най-голямо увеличение на премийния приход в сравнение със същия период на 2008 г. - съответно с 52.616 млн. лв. и с 23.047 млн. лв.

Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите към края на месец ноември 2009 г., продължава да заема застраховка "Живот" и рента.

Реализираните приходи по този вид застраховка възлизат на 146.76 млн. лв. и формират 74.6% от премийния приход, генериран в сектора.

Застраховка "Живот", свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 4.9% в агрегирания портфейл на животозастрахователите, като премийният приход по този вид застраховка възлиза на 9.604 млн. лв.

Ръст на премийния приход на годишна база се наблюдава само по "Женитбена и детска застраховка" - 11%, и по "Допълнителна застраховка" - 10.2%.

Реализираният за периода януари-ноември 2009 г. премиен приход в доброволното здравно осигуряване възлиза на 35.366 млн. лв., с което се отчита ръст от 29.9% на годишна база.

Най-голям относителен дял в премийния приход заемат пакетите "Други здравноосигурителни пакети" - 34.7% и "Извънболнична медицинска помощ" - 23.0%.

Най-висок ръст на премийния приход на годишна база се отчита по пакетите "Болнична медицинска помощ" - от 62.9% и "Извън болнична медицинска помощ" - от 62.1%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg