Животозастрахователните премии на китайските застрахователни компании са се повишили с 66.7% за първите седем месеца на годината, показаха изнесени днес данни на китайските застрахователни регулаторни органи.

За посочения период премиите от животозастраховане на китайските застрахователи са възлезли на 481.89 млрд. юана (70.55 млрд. щ. д.).

Основната част от премиите са били реализирани от водещата китайска компания в сферата на животозастраховане - China Life, които са се повишили с 54% до 203 млрд. юана.

Втората най-голяма застрахователна компания - Ping An, е реализирала ръст от 30% в премиите си до 61.4 млрд. юана.

Доброто представяне на застрахователните компании се предопределя от бурния ръст на китайската икономика, както и ниската база, от която стартира застрахователният пазар в страната.

Продажбите на застрахователни полици с използване на дистрибуционните канали на банките, е друга причина за успешното представяне на сектора.

Анализаторите очакват до края на годината ръстът на застрахователните премии в сектора на животозастраховането да се забави значително, до голяма степен в резултат на финансовата криза обхванала световните пазари, както и прогнозираното забавяне в ръста на световната икономика.

Много от специалистите се притесняват за „твърдо приземяване“ на сектора след изключително силното му представяне през последните години.

Основания за това дават и предприетите действия от страна на правителството за „охлаждане“ на ръста на китайската икономика, която проявява вече признаци за „прегряване“.